سجاد سعادت ، مهرداد کلانتری ، محمدباقر کجباف ، مظفر حسینی نژاد . وضعیت روانشناختی بیماران مولتیپل اسکلروزیس: یک مطالعه کیفی. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1398; 15 (4) :296-303
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1099-fa.html
1- دکتری تخصصی روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2- استاد تمام، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
3- دانشیار، گروه مغز و اعصاب، واحد توسعه تحقیقات بالینی پورسینا، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
چکیده: (2299 مشاهده)
مقدمه: بیماری MS (Multiple Sclerosis) به دلیل مزمن و پیشرونده بودن و مصادف شدن با سنین فعالیت های اجتماعی با اثرات قابل ملاحظه ای بر کیفیت زندگی و وضعیت روانشناختی این بیماران همراه می باشد. از آنجایی که وضعیت روانشناختی بیماران یک عامل مؤثر در فرایند درمان و زندگی در شرایط مزمن می باشد، مطالعه حاضر با هدف شناسایی وضعیت روانشناختی این بیماران از دیدگاه خود آنها و متخصصان انجام شد.
روشها: مطالعه کیفی حاضر با رویکرد تحلیل مضمون انجام شد. در این مطالعه ۲۴ بیمار مبتلا به MS با رعایت حداکثر تنوع در جنسیت، سن، طول دوران بیماری و شدت آن و هشت متخصص در حوزههای مغز و اعصاب، اعصاب و روان، روانشناسی بالینی و روانپرستاری از استان گیلان مشارکت داشتند. شرکتکنندگان به شیوه هدفمند انتخاب گردیدند و مصاحبهها به صورت بدون ساختار تا حد اشباع اطلاعات انجام شدند. تحلیل دادهها نیز با استفاده از رویکرد تحلیل مضمون به روش Attride-Stirling صورت گرفت.
یافته ها: از مجموع اطلاعات، سه مضمون فراگیر مشکلات فردی، مشکلات تعاملی و مشکلات مربوط به بیماری شناسایی شدند. مشکلات فردی شامل: اختلالات شخصیت، افسردگی، خواب، شناختی، اضطراب، جسمانی، خودتنظیمی، رفتارهای خودشکن، روانپریشی و سوءمصرف مواد و الکل؛ مشکلات تعاملی شامل: حساسیت بین فردی، پرخاشگری، جنسی، اجتماعی و وابستگی؛ مشکلات مربوط به بیماری شامل: واکنش به بیماری بودند.
نتیجهگیری: نتایج نشان دادند که بیماران مبتلا به MS، درگیر مشکلات روانشناختی متعددی در حوزههای فردی، تعاملی و در ارتباط با بیماری میباشند. بر این اساس، ضروری است به منظور بهبود وضعیت روانی، کیفیت زندگی و سازشپذیری آنها، برنامهها و مداخلات روانشناختی مبتنی بر این مشکلات تدوین و ارائه شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1398/10/25 | انتشار: 1398/10/25