Research code: IR.IAU.TON.REC.1399.026
Ethics code: IR.IAU.TON.REC.1399.026
Mirpour Z S, Rahmani M, Ghorbanshiroodi S. Designing and Examining the Psychometric Properties of the Tendency to Re-Experiencing Abusive Relationships Scale. HSR 2022; 18 (3) :223-233
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1343-fa.html
میرپور زینت السادات، رحمانی محمدعلی، قربانشیرودی شهره. طراحی و بررسی ویژگیهای روانسنجی مقیاس میل به تجربه مجدد روابط آسیبزا. تحقیقات نظام سلامت. 1401; 18 (3) :223-233
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1343-fa.html
1- دانشجوی دکتری تخصصی، گروه مشاوره، واحد تنکابن، دانشگاه آزاداسلامی، تنکابن، ایران
2- استادیار، گروه روانشناسی، واحد تنکابن، دانشگاه آزاداسلامی، تنکابن، ایران
3- دانشیار، گروه روانشناسی، واحد تنکابن، دانشگاه آزاداسلامی، تنکابن، ایران
چکیده: (779 مشاهده)
مقدمه: افراد دارای تجربه روابط آسیبزا، با اختلالات روحی و روانی، تحریکپذیری و اختلال عملکرد مواجه میشوند. پژوهش حاضر با هدف طراحی و روانسنجی ابزاری جهت بررسی و تشخیص میل به تجربه مجدد روابط آسیبزا انجام شد.
روشها: این مطالعه از نوع آمیخته اکتشافی بود. در مرحله کیفی با استفاده از روش گراندد تئوری، 9 تن از متخصصان و 8 تن از افراد باتجربه روابط آسیبزا مراجعهکننده به کلینیکهای روانشناختی شهر رشت به وسیله مصاحبه نیمه ساختار یافته عمیق و روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند. سپس پرسشنامه میل به تجربه مجدد روابط آسیبزا با 52 سؤال در طیف لیکرت تدوین گردید. در مرحله کمی که از نوع روششناختی بود، ویژگیهای روانسنجی با استفاده از روایی صوری، روایی محتوا و سازه و همچنین، پایایی همسانی درونی و ثبات مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: از نظر کیفی، روابط آسیبزا شامل «خشونت ادراک شده، نشانگان روانشناختی، راهبردهای حفظ رابطه ناسالم، ویژگیهای شخصیت تاریک، مشکلات مربوط به تنظیم هیجان، عوامل نگهدارنده،آسیبهای خانوادگی و رفتارهای خودشکن» بود. از نظر کمی نیز ابزار، روایی محتوا و صوری معتبری داشت. در روایی سازه با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی، سؤالات پرسشنامه از همبستگی قابل قبولی برخوردار بود (بیش از 3/0). بر اساس نتایج تحلیل عاملی، مقیاس تجربه مجدد روابط آسیبزا در 18 حیطه طراحی گردید. پایایی به روش همسانی درونی، 87/0 به دست آمد و پایایی ثبات به روش آزمون- بازآزمون در حد مطلوبی قرار داشت (97/0 = α).
نتیجهگیری: روابط آسیبزا، مفهومی پیچیده، پویا، مداوم و همبسته از شرایط زمینهای، عوامل نگهدارنده، شرایط علی و شرایط مداخلهگر میباشد و شامل ابعاد گستردهای از عوامل فردی و شخصیتی، فرهنگی و اقتصادی میشود. با توجه به روایی و پایایی مناسب، ابزار طراحی شده به منظور تشخیص میل به تکرار تجربه جهت مداخلات درمانی پیشنهاد میگردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آمار زیستی و اپیدمیولوژی دریافت: 1400/9/13 | پذیرش: 1400/10/29 | انتشار: 1401/7/15