دوره 6، شماره 3 - ( 12-1389 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Najimi A, Azadbakht L, Hassanzadeh A, Sharifirad G R. The effect of nutritional education on metabolic outcomes based on BASNEF model in elderly patients with type 2 diabetes. J Health Syst Res 2011; 6 (3)
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-146-fa.html
آرش نجیمی ، لیلا آزاد بخت ، اکبر حسن زاده ، غلامرضا شریفی راد . کارآیی آموزش تغذیه بر اساس مدل بزنف در بهبود شاخص‌های متابولیکی سالمندان مبتلا به دیابت نوع 2. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1389; 6 (3)

URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-146-fa.html


1- کارشناس ارشد، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
2- استادیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
3- مربی، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
4- دانشیار، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
چکیده:   (1363 مشاهده)
مقدمه: دیابت یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن می‌باشد امروزه دیابت در سالمندان یکی از مهم‌ترین اپیدمی‌های قرن است این مطالعه با هدف بررسی اثر بخشی مدل بزنف (باور‌ها، نگرش‌ها، نرم‌های انتزاعی و عوامل قادر‌کننده) در آموزش تغذیه کوتاه مدت به سالمندان (≥60 سال) مبتلا به دیابت نوع 2 انجام پذیرفت. روش‌ها: در این کار آزمایی بالینی تصادفی، 100 بیمار سالمند مبتلا به دیابت نوع 2 در دو گروه مداخله و کنترل به صورت تصادفی بر‌اساس شماره پرونده تقسیم شدند اطلاعات هر دو گروه به صورت مشابه و در دو زمان قبل و 3 ماه پس از مداخله آموزشی جمع‌آوری گردید. مداخله آموزشی در 4 جلسه آموزشی و هر جلسه به مدت 70 دقیقه انجام و نتایج به وسیله آزمون‌های آماری مجذور کای، T مستقل، زوجی و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: پس از مداخله آموزشی میانگین کلیه سازه‌های مدل بزنف (آگاهی، نگرش، نرم‌های انتزاعی، عوامل قادر‌کننده) تفاوت معنی‌داری‌ را در بین‌ گروه مداخله و گروه کنترل نشان می‌دهد (001/0>P). علاوه بر آن میانگین هموگلوبین گلیکوزیله (001/0>P)، قند خون ناشتا (001/0>P)، تری گلیسیرید (001/0>P) و لیپوپروتئین سبک (02/0=P) بهبود معنی ‌‌‎داری را در گروه مداخله نشان می‌دهد. نتیجه‌گیری: مداخله آموزش تغذیه بر اساس مدل بزنف علاوه بر بهبود آگاهی و نگرش سالمندان مبتلا به دیابت نوع 2 سبب بهبود شاخص‌های متابولیک آن‌ها نیز شده است. واژه‌های کلیدی‌: آموزش تغذیه، مدل بزنف، شاخص‌های متابولیک، سالمندان، دیابت نوع 2
متن کامل [PDF 732 kb]   (431 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1389/12/24 | انتشار: 1389/12/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات نظام سلامت می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health System Research

Designed & Developed by: Yektaweb