Research code: مقاله سيستماتيك مروري است
Ethics code: مقاله سيستماتيك مروري است
مدنی ارغوان، اسفندیاری زهرا، فخری یداله. بررسی وضعیت اسید سوربیک و مشتقات آن به عنوان نگهدارنده غذایی در ایران: یک مطالعه مروری سیستماتیک. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1404; 21 (2) :155-166
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1729-fa.html
1- دانشجوی دکتری تخصصی، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه بهداشت و کنترل کیفیت مواد غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
2- دانشیار، مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی و گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- دانشیار، مرکز تحقیقات سلامت مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران
چکیده: (116 مشاهده)
مقدمه: نگهدارندههای مواد غذایی در صنعت غذا جایگاه ویژهای دارند و کاربرد آنها در محصولات مختلف غذایی گزارش شده است. اسید سوربیک و نمکهای آن با جلوگیری از رشد میکروارگانیسم و ممانعت از تغییرات شیمیایی و آنزیمی، منجر به حفظ کیفیت و بهبود زمان ماندگاری مواد غذایی میشوند. با این حال، سازمانهای مرتبط با نظارت بر تولیدات غذایی، حدود مجازی برای استفاده از این ترکیبات در صنعت غذا تعیین کردهاند؛ چرا که استفاده زیاد و طولانی مدت از مواد نگهدارنده همچون اسید سوربیک و مشتقات آن، میتواند اثرات زیانباری برای سلامت انسان ایجاد کند.
روشها: در آغاز این مطالعه مروری سیستماتیک بر میزان سنجش شده اسید سوربیک و مشتقات آن در مواد غذایی مختلف در ایران طراحی گردید. در ادامه، مقادیر استخراج شده با استانداردهای مجاز سازمان ملی استاندارد ایران و کمیسیون بینالمللی مواد غذایی کدکس (Codex Alimentarius Commission یا CAC) مقایسه گردید.
یافتهها: بیشتر محصولات گزارش شده در تحقیقات، مغایرت با محدوده تعریف شده در سازمان ملی استاندارد ایران را داشتند. بیشترین میزان از عدم رعایت محدوده غلظت مناسب در مقایسه با اعداد تعریف شده در استاندارد ملی ایران، مربوط به محصولات لبنی و فرآوردههای نانوایی بود. از آنجا که استاندارد ملی ایران در مقایسه با استاندارد CAC سختگیرانهتر است، محصولاتی که در محدوده مجاز تعیین شده توسط CAC بودند، سهم بیشتری را شامل شدند. اگرچه برای برخی از محصولات، مقادیر مجاز استاندارد تعیین شده در CAC در دسترس نبود.
نتیجهگیری: در پژوهش حاضر مشخص گردید که مقادیر اسید سوربیک و مشتقات آن در اغلب محصولات غذایی در محدوده مورد تأیید استاندارد ملی ایران نبود، اما مقادیر تعیین شده توسط CAC در آنها رعایت شده است. با این وجود، پایش مستمر نگهدارندهها در مواد غذایی به ویژه از نوع پرمصرف توصیه میشود
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
علوم تغذیه و صنایع غذایی دریافت: 1402/10/23 | پذیرش: 1403/4/2 | انتشار: 1404/4/15