دوره 16، شماره 1 - ( 1-1399 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 14-7 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- کارشناس ارشد، گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- دکتری تخصصی، گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
3- دکتری پزشکی، متخصص بیماری‌های اعصاب و روان، دانشگاه علمی- کاربردی هلال احمر، رشت، ایران
4- استاد، گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
5- دانشجوی دکتری تخصصی، گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
چکیده:   (1946 مشاهده)
مقدمه: پدیده‌های حسی (Sensory phenomena یا SPحس بدنی، احساسات و امیال شدید ناخوشایندی هستند که در اغلب بیماران مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری (Obsessive compulsive disorder یا OCD) و سندرم Tourette (Tourette Syndrome یا TS) مشاهده می‌شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه کمال‌گرایی و اضطراب با SP در مبتلایان به OCD انجام شد.
روش‌ها: این مطالعه تحلیلی- مقطعی از نوع همبستگی بود. از بین کلیه بیماران مبتلا به OCD مراجعه‌کننده به مطب روان‌پزشکی در سال 1397 در شهرستان لاهیجان، نمونه‌ای متشکل از 106 نفر به روش هدفمند انتخاب شدند. داده‌ها به وسیله مقیاس پدیده‌های حسی دانشگاه سائوپائولو (University of São Paulo’s Sensory Phenomena Scale یا USP-SPS)، مقیاس چند بعدی کمال‌گرایی (Multidimensional Perfectionism Scale یا MPS)، مقیاس اضطراب حالت- صفت Spielberger (State-Trait Anxiety Inventory یا STAI) و مقیاس تجدید نظر شده وسواس فکری- عملی (Obsessive Compulsive Inventory-Revised یا OCI-R)  جمع‌آوری گردید. در نهایت، داده‌ها با استفاده از مدل Logistic regression و ضریب همبستگی Spearman در نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.  
یافته‌ها: حداقل یک SP در تمام بیماران مبتلا به OCD گزارش شد؛ در حالی که رابطه معنی‌داری بین وجود SP و جنسیت وجود نداشت. نتایج مدل Logistic regression نشان داد که کمال‌گرایی، اضطراب و OCD ارتباط مثبت و معنی‌داری با وجود و شدت SP داشت (010/۰ > P). اگرچه افزایش شدت SP تأثیری در افزایش رابطه ایجاد نکرد.
نتیجه‌گیری: نتایج به دست آمده از اهمیت کمال‌گرایی و اضطراب در رابطه با وجود و شدت SP حمایت می‌کند. بر این اساس، به نظر می‌رسد که به منظور درمان SP در بیماران مبتلا به OCD، باید به نقش کمال‌گرایی و اضطراب توجه شود.
متن کامل [PDF 1366 kb]   (1427 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1399/4/16 | پذیرش: 1399/1/15 | انتشار: 1399/1/15

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.