Aziz Kamran, Leila Azadbakht, Gholamreza Sharifirad, Rahim Abdoli, Aminollah Alizadeh. Relationship between illness perceptions and nutritional knowledge with eating behaviors among Ardabil rural hypertensive patients. J Health Syst Res 2014; 10 (2) :295-305
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-699-fa.html
عزیز کامران ، لیلا آزادبخت ، غلامرضا شریفی راد ، رحیم عبدلی ، امین الله علیزاده . ارتباط سنجی درک از بیماری و آگاهی تغذیهای با رفتار تغذیهای در بیماران روستایی مبتلا به پرفشاری خون در شهرستان اردبیل. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1393; 10 (2) :295-305
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-699-fa.html
1- گروه بهداشت عمومی، دانشکده علوم پزشکی خلخال، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران
2- دانشیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
3- استاد گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران
4- کارشناس مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت شهرستان اردبیل، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران
چکیده: (1057 مشاهده)
مقدمه: آگاهی تغذیهای و درک از بیماری از پرفشاری خون در رعایت رژیم غذایی بهعنوان عاملی محوری برای کنترل پرفشاری خون اهمیت ویژهای دارد این مطالعه با هدف تعیین ارتباط ادراکات بیماری و آگاهی تغذیهای با رفتارهای تغذیهای در بیماران روستایی مبتلا به پرفشاری خون انجام شد.روشها: در یک مطالعه توصیفی تحلیلی تعداد 671 نفر از بیماران پرفشاری خون روستایی شهرستان اردبیل در سال 1392 به روش نمونهگیری چند مرحلهای تصادفی ساده با رعایت معیارهای ورود انتخاب شدند. ابزار جمعآوری اطلاعات پرسشنامه 4 قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک، سؤالات آگاهی تغذیهای، سؤالات ادراک از بیماری و پرسشنامه ثبت 3 روزه مواد غذایی بود. دادهها با مصاحبه حضوری توسط بهورز آموزش دیده جمعآوری و اطلاعات تغذیهای با نرم افزار Nutritionist 4 (N4) شامل درشت مغذیها (مقدار چربی، کلسترول، پروتئین، کربوهیدرات و انرژی کل دریافتی) استخراج و با استفاده از نرمافزارهای Excel 2007 , SPSS – 18 و آزمونهای همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی چندگانه و تی مستقل با در نظر گرفتن سطح معنیداری 05/0 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.یافتهها: 74% از شرکتکنندگان از جنس زن بودند، میانگین و انحراف معیار سن بیماران 4/6 ± 2/50 سال، مدت ابتلا به این بیماری 0/4 ± 9/5 سال و اکثریت افراد 9/75% (509 نفر) دارای تحصیلات ابتدایی بودند. بیماران از ادراک و آگاهی متوسطی برخوردار بودند. مقدار چربی دریافتی 1/92 گرم، پروتئین 3/110 گرم و کربوهیدرات 317 گرم در روز و مقدار انرژی دریافتی روزانه بهطور میانگین 2539 کیلوکالری بهدست آمد. میانگین نمره ادراک با آگاهی تغذیهای ارتباط مستقیم معنیدار (583/0=r و 01/0>P) و ارتباط معکوس معنیداری با میانگین چربی(352/0- =r و 01/0>P) ، کلسترول(09/0- =r و 05/0>P) ، انرژی دریافتی(318/0- =r و 01/0>P) ، فشار خون سیستول (614/0- =r و 01/0>P) و دیاستول (400/0- =r و 01/0>P) داشت. همچنین آگاهی تغذیهای نیز ارتباط معکوس معنیداری با میانگین چربی، کلسترول، انرژی دریافتی، فشارخون سیستول و دیاستول داشت (05/0>P). مدل رگرسیونی نشان داد که آگاهی تغذیهای و ادراک توان پیشگویی 8/47% تغییرات فشارخون سیستولی را داشتند.نتیجهگیری: بیماران مورد مطالعه از ادراکات تغذیهای نامناسبی برخوردار بودند همچنین چربی دریافتی و انرژی دریافتی بیماران بیش از مقادیر توصیه شده توسط سازمانهای معتبر علمی است.واژههای کلیدی: پرفشاری خون، ادراک بیماری، تغذیه، آگاهی، رفتار
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1393/3/25 | انتشار: 1393/3/25