Maryam Hatamzadeh, Bibi Fatemeh Nabavi, Mahnaz Nikaien, Akbar Hassanzadeh. Comparison of Microbial Quality Assessment of Water Sources Using Multiple Tube Fermentation Technique and Enzymatic Assay. J Health Syst Res 2016; 12 (1) :84-89
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-834-fa.html
مریم حاتم زاده ، بی بی فاطمه نبوی ، مهناز نیک آئین ، اکبر حسن زاده . ارزیابی کیفیت میکروبی منابع آبی مختلف با استفاده از روش سنجش آنزیمی در مقایسه با روش متداول تخمیر چند لولهای. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1395; 12 (1) :84-89
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-834-fa.html
1- کارشناسی، مرکز تحقیقات محیط زیست و گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- کارشناسی ارشد، مرکز تحقیقات محیط زیست و گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- استاد، مرکز تحقیقات محیط زیست و گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- مربی، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (1166 مشاهده)
مقدمه: پایش میکروبی منابع آبی به منظور اجرای مدیریت صحیح این منابع حیاتی، ضروری میباشد. روش معمول برای پایش میکروبی منابع آبی، ردیابی میکروارگانیسمهای شاخص توسط روش متداول تخمیر چند لولهای است، اما امروزه روش سنجش آنزیمی به عنوان رویکرد جانشین، توسعه یافته است. هدف از انجام مطالعه حاضر، مقایسه روش سنجش آنزیمی با روش متداول تخمیر چند لولهای، برای شمارش کلیفرمهای کل و مدفوعی در آبهای آشامیدنی و غیر آشامیدنی بود. روشها: در این تحقیق، 64 نمونه از منابع آبی مختلف (شرب، چشمه، چاه و قنات و پساب) برداشت گردید. ردیابی کلیفرمهای کل و مدفوعی (اشرشیا کلی) در نمونههای فوق توسط روش متداول تخمیر چند لولهای و روش سنجش آنزیمی و با استفاده از محیط کشت LMX Broth، انجام گرفت. جهت بررسی میزان ارتباط پارامترهای اندازهگیری شده توسط دو روش، از آزمون همبستگی Pearson استفاده شد. همچنین، میزان حساسیت، ویژگی و صحت روش سنجش آنزیمی برآورد گردید. یافتهها: یافتهها ارتباط بالایی را بین اندازهگیری کلیفرم کل و مدفوعی از طریق هر دو روش سنجش آنزیمی و تخمیر چند لولهای نشان داد. در کل، روش سنجش آنزیمی از حساسیت، ویژگی و دقتی به ترتیب حدود 92، 95 و 94 درصد برخوردار بود. نتیجهگیری: با توجه به مزایای روش سنجش آنزیمی از قبیل سرعت، حساسیت و دقت به نسبت بالا و ردیابی همزمان کلیفرمهای کل و اشرشیاکلی، میتوان روش سنجش آنزیمی با استفاده از LMX را به عنوان روش جایگزینی جهت روش تخمیر چند لولهای به کار برد.واژههای کلیدی: سنجش آنزیمی؛ تخمیر چند لولهای؛ کیفیت میکروبی؛ منابع آبی؛ LMX
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1395/1/27 | انتشار: 1395/1/27