دوره 13، شماره 4، 1396:478-484

ارزیابی مقدار فلزات سنگين ارسنیک، كادميوم و سرب در سيب زميني در اراضي جنوب شرقي اصفهان در سال 1395

محمد مهدی امین, هاجر صفاری خوزانی, مرضیه وحید دستجردی, قاسم یادگارفر

DOI: 10.22122/jhsr.v13i4.3096

چکیده


مقدمه: هدف از انجام مطالعه حاضر، ارزیابی میانگین غلظت فلزات سنگین (سرب، کادمیوم و آرسنیک) در سیب‌زمینی مزارع جنوب شرقی اصفهان بود.

روش‌ها: نمونه‌های خاک، سیب‌زمینی، کود و آب به روش هضم اسیدی با استفاده از کتاب روش‌های استاندارد به همراه نمونه استاندارد هضم گردید. سپس میزان فلزات سنگین سرب، کادمیوم و آرسنیک با استفاده از دستگاه جذب اتمي مجهز به كوره گرافيتي تعیین شد. جهت تعیین ارتباط غلظت‌های متفاوت فلزات سنگين، آزمون ANOVA در نرم‌افزار SPSS مورد استفاده قرار گرفت.

یافته‌ها: میانگین غلظت فلزات سرب، آرسنیک و کادمیوم در آب آبیاری پایین‌تر از حد استاندارد مشخص گردید. میانگین غلظت آرسنیک، سرب و کادمیوم در نمونه‌های خاک به ترتیب 6072/2، 7417/1 و 5693/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم به دست آمد که کمتر از حد استاندارد بود. میانگین غلظت فلزات سنگین در کود مصرفی نیز پایین‌تر از حد استاندارد بود. بالاترین میانگین غلظت فلز سنگین در سیب‌زمینی، به فلز سرب با میزان 8074/4 میلی‌گرم بر کیلوگرم اختصاص داشت که بالاتر از حد استاندارد می‌باشد و غلظت
فلزات کادمیوم و آرسنیک به ترتیب 6923/2 و 7869/1 میلی‌گرم بر کیلوگرم گزارش شد که کادمیوم بالاتر از حد استاندارد است. فاکتور انتقال (Transfer factor) از الگوی آرسنیک < سرب < کادمیوم پیروی نمود و مقادیر آن به ترتیب 7291/4 (کادمیوم)، 7601/2 (سرب) و 6853/0 (آرسنیک) به دست آمد.

نتیجه‌گیری: غلظت کادمیوم و سرب در سیب‌زمینی بالاتر از حد استاندارد می‌باشد که می‌توان آن را به تحرک بالای این دو فلز در خاک و انتقال آن به گیاه نسبت داد. در نتیجه، مصرف سیب‌زمینی تولیدی در منطقه مورد بررسی ممکن است در آینده خطر سلامتی را در جمعیت محلی مصرف‌کننده افزایش دهد.

واژگان کلیدی


فلزات سنگین؛ سرب؛ كادميوم؛ ارسنیک؛ سيب زميني

تمام متن:

PDF

مراجع


Givianrad M, Sadeghi T, Larijani K, Hosseini SE. Determination of cadmium and lead in lettuce ‚mint and leek ultivated in different sites of Southern Tehran. 2011. J Food Technol Nutr 2011; 8(2): 38-43. [In Persian].

Behbahaninia A, Mirbagheri SA, Azadi A. The impact of irrigation with effluent and sewage sludge on heavy metal content in plants. Journal Plant and Ecosystem 2011; 7(28): 59-70. [In Persian].

Chauhan G, Chauhan UK. Risk assessment of heavy metal toxicity through contaminated vegetables from waste water irrigated area of Rewa (M.P.), India. Int J Adv Sci Eng Inf Technol 2014; 2(8): 444-60.

Gebrekidan A, Weldegebriel Y, Hadera A, Van der Bruggen B. Toxicological assessment of heavy metals accumulated in vegetables and fruits grown in Ginfel river near Sheba Tannery, Tigray, Northern Ethiopia. Ecotoxicol Environ Saf 2013; 95: 171-8.

Nazari S, Sobhan Ardakani S. Assessment of pollution index of heavy metals in groundwater resources of Qaleh Shahin plain (2013-2014). J Kermanshah Univ Med Sci 2015; 19(2): 102-8. [In Persian].

Afyuni M, Rezainejad Y, Khayambashi B. Effect of sewage sludge on yield and heavy metal uptake of lettuce and spinach. Journal of Water and Soil Science 1998; 2(1): 19-30. [In Persian].

Bergkvist P, Berggren D, Jarvis N. Cadmium solubility and sorption in a long-term sludge-amended arable soil. J Environ Qual 2005; 34(5): 1530-8.

Cheraghi M, Sobhanardakani S, Lorestani B. Effects of sewage sludge and chemical fertilizers on Pb and Cd accumulation in fenugreek (Trigonella gracum). Iran J Toxicol 2015; 9(30): 1348-52. [In Persian].

Ali MH, Al-Qahtani KM. Assessment of some heavy metals in vegetables, cereals and fruits in Saudi Arabian markets. Egypt J Aquat Res 2012; 38(1): 31-7.

Sridhara Chary N, Kamala CT, Samuel Suman Raj D. Assessing risk of heavy metals from consuming food grown on sewage irrigated soils and food chain transfer. Ecotoxicol Environ Saf 2008; 69(3): 513-24.

Klay S, Charef A, Ayed L, Houman B, Rezgui F. Effect of irrigation with treated wastewater on geochemical properties (saltiness, C, N and heavy metals) of isohumic soils (Zaouit Sousse perimeter, Oriental Tunisia). Desalination 2010; 253(1): 180-7.

Liu X, Song Q, Tang Y, Li W, Xu J, Wu J, et al. Human health risk assessment of heavy metals in soil-vegetable system: A multi-medium analysis. Sci Total Environ 2013; 463-464: 530-40.

Sharma RK, Agrawal M, Marshall FM. Heavy metal (Cu, Zn, Cd and Pb) contamination of vegetables in urban India: A case study in Varanasi. Environ Pollut 2008; 154(2): 254-63.

Muchuweti M, Birkett JW, Chinyanga E, Zvauya R, Scrimshaw MD, Lester JN. Heavy metal content of vegetables irrigated with mixtures of wastewater and sewage sludge in Zimbabwe: Implications for human health. Agric Ecosyst Environ 2006; 112(1): 41-8.

Khan S, Farooq R, Shahbaz S, Aziz Khan M, Sadique M. Health risk assessment of heavy metals for population via consumption of vegetables. World Appl Sci J 2009; 6(12): 1602-6.

Cui YJ, Zhu YG, Zhai RH, Chen DY, Huang YZ, Qiu Y, et al. Transfer of metals from soil to vegetables in an area near a smelter in Nanning, China. Environ Int 2004; 30(6): 785-91.

Huang Z, Pan XD, Wu PG, Han JL, Chen Q. Heavy metals in vegetables and the health risk to population in Zhejiang, China. Food Control 2014; 36(1): 248-52.

De Luna-Jiméneza A, Arredondo-Figueroa JL, Rocha-Ruiza JR, de Jesśs Luna-Ruiza J. Effect of compost and bovine dry manure on soil chemical characteristics and production of iceberg lettuce (Lactuca Sativa L.). Glo Adv Res J Agric Sci 2015; 4(9): 493-500.

Pourmoghaddas H, Shahryari A. The concentration of lead, chromium, cadmium, nickel and mercury in three species of consuming fishes of Isfahan city. J Health Syst Res 2010; 6(1): 30-6. [In Persian].

Norton GJ, Deacon CM, Mestrot A, Feldmann J, Jenkins P, Baskaran C, et al. Cadmium and lead in vegetable and fruit produce selected from specific regional areas of the UK. Sci Total Environ 2015; 533: 520-7.

Pirooty S, Ghasemzadeh M. Toxic effects of Lead on different organs of the human body. Feyz 2013; 16(7): 761-2.

Vahid Dastjerdi M, Foroughi M, Mohammadi Moghadam F, Hassanzadeh A, Nourmoradi H. Studying the lead concentration rate in the most popular eye shadow cosmetcis in Isfahan city, Iran. J Health Syst Res 2012; 8(3): 487-92. [In Persian].

Chen Y, Graziano JH, Parvez F, Liu M, Slavkovich V, Kalra T, et al. Arsenic exposure from drinking water and mortality from cardiovascular disease in Bangladesh: Prospective cohort study. BMJ 2011; 342: d2431.

Hajar EWI, Sulaiman AZB, Sakinah AMM. Assessment of Heavy Metals Tolerance in Leaves, Stems and Flowers of Stevia

Rebaudiana Plant. Procedia Environ Sci 2014; 20: 386-93.

Mahmood A, Malik RN. Human health risk assessment of heavy metals via consumption of contaminated vegetables collected from different irrigation sources in Lahore, Pakistan. Arabian Journal of Chemistry 2014; 7(1): 91-9.

Kayastha SP. Heavy metal pollution of agricultural soils and vegetables of bhaktapur district, nepal. Scientific World 2014; 12(12): 48-55.

Sultana MS, Rana S, Yamazaki S, Aono T, Yoshida S. Health risk assessment for carcinogenic and non-carcinogenic heavy metal exposures from vegetables and fruits of Bangladesh. Cogent Environmental Science 2017; 3(1): 1291107.

Gupta PK. Methods in environmental analysis: Water, soil and air. Jodhpur, India: Agrobios; 2007.

Jarvis KE, Gray AL, Houk RS. Handbook of inductively coupled plasma mass spectrometry. Houston, TX: Blackie; 1992.

Water Quality Division Disinfection Committee. Survey of water utility disinfection practices water quality division disinfection committee. J Am Water Works Assoc 1992; 84(9): 121-8.

Rice EW, Baird PR, Eaton AD, Clesceri LS. Standard methods for the examination of water and wastewater. Washington, DC: American Public Health Association; 2012.

Ewers U. Standards, guidelines and legislative regulations concerning metals and their compounds. In: Merian E, Clarkson TW, Editors. Metals and their compounds in the environment: Occurrence, analysis, and biological relevance. Vancouver, BC: VCH; 1991.

Azar M, Aslanabadi S, Aslanabadi N, Emam M, Padrad S, Hossein-Panah R, et al. Natural Healing Vegetables & Fruits. Tehran, Iran: Shahrab Publications; 2007. [In Persian].

Akbari B. Food & feed-maximum limit of heavy metal. No. 12968. Tehran, Iran: Institute of Standards and Industrial Research of Iran; 1992. [In Persian].

British Herbal Medicine Association. British herbal pharmacopoeia. 4th ed. Bristol, UK: British Herbal Medicine Association; 1996.

Kabata-Pendias A, Pendias H. Trace elements in soils and plants. Boca Raton, FL: CRC Press; 1992.

Woldetsadik D. Heavy metal accumulation and health risk assessment in wastewater-irrigated urban vegetable farming sites of Addis Ababa, Ethiopia. Int J Food Contamin 2017; 4: 9.

Sobhanardakani S, Jafari SM. Analysis of Pb,Cd, Cr and Ni concentrations in types of cabbage marketed in Hamedan city. Journal of Food Hygiene 2015; 4(4): 45-53. [In Persian].

Cheraghi M, Ghobadi A. Health risk assessment of heavy metals (cadmium, nickel, lead and zinc) in withdrawed parsley vegetable from some farms in Hamedan city. Toloo e Behdasht 2014; 13(4): 129-43. [In Persian].

Alidadi H, Moghiseh Z, Dehghan A, Kazemi M. Measurement and comparison of heavy metals concentration in vegetables used in Mashhad. Zahedan J Res Med Sci 2013; 15(9): 77-80. [In Persian].

Arora M, Kiran B, Rani S, Rani A, Kaur B, Mittal N. Heavy metal accumulation in vegetables irrigated with water from different sources. Food Chem 2008; 111(4): 811-5.

Fan Y, Zhu T, Li M, He J, Huang R. Heavy metal contamination in soil and brown rice and human health risk assessment near three mining areas in central China. J Healthc Eng 2017; 2017: 4124302.




DOI: http://dx.doi.org/10.22122/jhsr.v13i4.3096

Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly.