دوره 13، شماره 4، 1396:471-477

اثر غلظت اسانس‌های روغنی آویشن و رزماری و طول زمان نگهداری بر خواص کیفی قارچ تکمه‌ای

نفیسه وطن خواهان, مهرداد جعفرپور, محمد گلی

DOI: 10.22122/jhsr.v13i4.3115

چکیده


مقدمه: قارچ تکمه‌ای به دلیل عدم وجود کوتیکول، سرعت بالای تنفس، رطوبت زیاد و فعالیت شدید آنزیمی، به سرعت و بلافاصله پس از برداشت، فاسد و تغییر رنگ آن آغاز می‌شود. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی تأثیر اسانس‌های روغنی گیاهان دارویی آویشن و رزماری بر برخی خصوصیات کیفی قارچ تکمه‌ای بود.

روش‌ها: این پژوهش در قالب یک طرح تصادفی انجام شد و تأثیر غلظت‌های صفر، 5/2، 5، 5/7 و 10 میکرولیتر بر لیتر اسانس‌های رزماری و آویشن و زمان‌های صفر، 5، 10، 15 و 20 روز را بر خصوصیات کیفی قارچ تکمه‌ای شامل سفتی بافت، رطوبت اندام باردهی، شاخص قهوه‌ای شدن و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی بررسی نمود.

یافته‌ها: با افزایش مدت زمان نگهداری، رطوبت و سفتی بافت نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت. بیشترین رطوبت در غلظت‌های صفر و 5 میکرولیتر بر لیتر اسانس‌ها به میزان
5/13 و 0/13 درصد و بیشترین سفتی به ترتیب در غلظت‌های 5/7، 5، 10 و 5/2 میکرولیتر بر لیتر اسانس آویشن با میزان 95/10، 52/10، 90/9 و 87/9 درصد به دست آمد. بیشترین آنتی‌اکسیدان نیز در غلظت‌های مورد بررسی در روزهای صفر، 5 و 10 در بازه‌ای بین 60 تا 75 درصد مشاهده شد. همچنین، با افزایش مدت زمان نگهداری نسبت به روز صفر، شاخص قهوه‌ای شدن افزایش معنی‌داری را نشان داد.

نتیجه‌گیری: کاربرد اسانس‌ها با توجه به نوع، غلظت و مدت زمان نگهداری محصول، نتایج متفاوتی را بر خصوصیات کیفی قارچ تکمه‌ای نشان داد که با توجه به هدف مورد بررسی می‌توان غلظت مناسب را انتخاب نمود. بر اساس نتایج به دست آمده، به نظر می‌رسد که غلظت 5 میکرولیتر بر لیتر اسانس آویشن، تیمار مناسبی جهت حفظ خصوصیات کیفی اندام باردهی قارچ تکمه‌ای در طول دوره نگهداری می‌باشد.


واژگان کلیدی


اثر آنتی‌اکسیدان؛ آویشن؛ رزماری؛ شاخص قهوه‌ای شدن؛ سفتی

تمام متن:

PDF

مراجع


Heleno SA, Barros L, Martins A, Morales P, Fernandez-Ruiz V, Glamoclija J, et al. Nutritional value, bioactive compounds, antimicrobial activity and bioaccessibility studies with wild edible mushrooms. LWT-Food Science and Technology 2015; 63(2): 799-806.

Sanchez C. Cultivation of Pleurotus ostreatus and other edible mushrooms. Appl Microbiol Biotechnol 2010; 85(5): 1321-37.

Xu Y, Tian Y, Ma R, Liu Q, Zhang J. Effect of plasma activated water on the postharvest quality of button mushrooms, Agaricus bisporus. Food Chem 2016; 197(Pt A): 436-44.

Barros L, Baptista P, Correia DM, Morais JS, Ferreira IC. Effects of conservation treatment and cooking on the chemical composition and antioxidant activity of Portuguese wild edible mushrooms. J Agric Food Chem 2007; 55(12): 4781-8.

XiaoG, Zhang M, Shan L, You Y, Salokhe VM. Extension of the shelf-life of fresh oyster mushrooms (Pleurotus ostreatus) by modified atmosphere packaging with chemical treatments. Afr J Biotechnol 2011; 11(46): 9509-17.

Ares G, Lareo C, Lema P. Modified atmosphere packaging for postharvest storage of mushrooms. A review. Fresh Produce 2007; 1(1): 32-40.

Wrona M, Bentayeb K, Nerin C. A novel active packaging for extending the shelf-life of fresh mushrooms (Agaricus bisporus). Food Control 2015; 54(Supplement C): 200-7.

Farokhian F, Jafarpour M, Goli M, Askari-Khorasgani O. Quality preservation of air-dried sliced button mushroom (Agaricus bisporus) by lavender (Lavendula angustifolia Mill.) Essential Oil. J Food Process Eng 2017; 40(3): e12432.

Lemoine ML, Civello PM, Chaves AR, Martķnez GA. Influence of a combined hot air and UV-C treatment on quality parameters of fresh-cut broccoli florets at 0 °C. Food Sci Technol 2010; 45(6): 1212-8.

Sams T, Zivanovic S, Mount JR, Draughon FA, Sams CE. Extension of fresh produce shelf life with novel chitosan coatings. Proceedings of the 2004 IFT (Institute of Food Technologists) Annual Meeting and Food Expo; 2004 July 13-16; Las Vegas, NV.

Outaleb T, Hazzit M, Ferhat Z, Baaliouamer A, Yekkour A, Zitouni A, et al. Composition, antioxidant and antimicrobial activities of algerian Rosmarinus Officinalis L. Extracts. J ESSENT OIL BEAR PL 2015; 18(3): 654-65.

Sadeghi H, Robati Z, Saharkhiz MJ. Variability in Zataria multiflora Bioss. essential oil of twelve populations from Fars province, Iran. Ind Crops Prod 2015; 67(Supplement C): 221-6.

Alikhani-Koupaei M, Mazlumzadeh M, Sharifani M, Adibian M. Enhancing stability of essential oils by microencapsulation for preservation of button mushroom during postharvest. Food Sci Nutr 2014; 2(5): 526-33.

Potocnik I, Todorovic B, Durovic-Pejcev R, Stepanovic M, Rekanovic E, Milijasevic-Marcic S. Antimicrobial activity of biochemical substances against pathogens of cultivated mushrooms in Serbia. Pestic Phytomed (Belgrade) 2016; 31(1-2): 19-27.

Gao M, Feng L, Jiang T. Browning inhibition and quality preservation of button mushroom (Agaricus bisporus) by essential oils fumigation treatment. Food Chem 2014; 149: 107-13.

Rehman MK, Ali MA, Hussain A, Khan WA, Khan AM. Effect of different casing materials on the production of button mushroom (Agaricus bisporous L.). Journal of Environmental &Agricultural Sciences 2016; 7: 55-61.

Kelebek H, Selli S, Canbas A, Cabaroglu T. HPLC determination of organic acids, sugars, phenolic compositions and antioxidant capacity of orange juice and orange wine made from a Turkish cv. Kozan. Microchemical Journal 2009; 91(2): 187-92.

Nazem N, Jafarpour M. The effect of different drying methods on nutritional properties of agaricus blazei. J Health Syst Res 2016; 11(4): 762-8. [In Persian].

Saxena S, Gautam S, Sharma A. Physical, biochemical and antioxidant properties of some Indian honeys. Food Chem 2010; 118(2): 391-7.

Yi J, Jiang B, Zhang Z, Liao X, Zhang Y, Hu X. Effect of ultrahigh hydrostatic pressure on the activity and structure of mushroom (Agaricus bisporus) polyphenoloxidase. J Agric Food Chem 2012; 60(2): 593-9.

Taherzadeh L, Jafarpour M. The effect of different casing soils on quantitative indices blazei mushroom (Agaricus blazei). Intl J Agri Crop Sci 2013; 5(6): 656-61.

Bakkali F, Averbeck S, Averbeck D, Idaomar M. Biological effects of essential oils-a review. Food Chem Toxicol 2008; 46(2): 446-75.

Jolivet S, Arpin N, Wichers HJ, Pellon G. Agaricus bisporus browning: A review. Mycol Res 1998; 102(12): 1459-83.

Tzortzakis NG. Maintaining postharvest quality of fresh produce with volatile compounds. Innov Food Sci Emerg Technol 2007; 8(1): 111-6.

Nicoli MC, Anese M, Severini C. Combined effects in preventing enzymatic browning reactions in minimally processed fruit. J Food Qual 1994; 17(3): 221-9.

Vargas M, Albors A, Chiralt A, Gonzalez-Martinez C. Quality of cold-stored strawberries as affected by chitosanoleic acid edible coatings. Postharvest Biol Technol 2006; 41(2): 164-71.




DOI: http://dx.doi.org/10.22122/jhsr.v13i4.3115

Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly.