مظفر حسینینژاد، سجاد سعادت، آرمیتا رضازاده کلاشمی، پریا نصیری، مائده سرلاتی،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: مولتیپل اسکلروزیس (Multiple sclerosis یا MS)، یکی از شایعترین و ناتوانکنندهترین بیماریهای نورولوژی در سنین جوانی است. مطالعات پیشین نشان دادهاند که تغذیه به عنوان یکی از عوامل محیطی، نقش مؤثری در ایجاد این بیماری و تکرار حملات آن دارد. بر این اساس، هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی رژیم غذایی نامناسب در افراد مبتلا به MS با سابقه عود بیماری بود.
روشها: این مطالعه در قالب الگوواره کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی در سال ۱۳۹۸ انجام شد. بدین ترتیب، ۱۵ بیمار مبتلا به MS و ۵ متخصص از شهر رشت در تحقیق مشارکت نمودند. شرکتکنندگان به شیوه هدفمند و با حداکثر تنوع انتخاب شدند و مصاحبهها به صورت بدون ساختار تا حد اشباع نظری انجام شد. دادهها با استفاده از رویکرد تحلیل مضمون به روش Attride-Stirling مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: از مجموع مصاحبهها، سه مضمون فراگیر «رفتارهای تغذیهای، خودتنظیمی در رفتار خوردن و سوء تغذیه» شناسایی گردید. مضامین سازمان دهنده برای رفتارهای تغذیهای شامل «مصرف غذاهای آماده و طبخ نامناسب»، مضامین خودتنظیمی در رفتار خوردن شامل «وسوسه، هدف و مدیریت وعدههای غذایی» و مضامین سوء تغذیه شامل «نارساییها و زیادهرویها» بود.
نتیجهگیری: نتایج به دست آمده نشان میدهد که رژیم غذایی افراد مبتلا به MS با سابقه عود بیماری در زمینه رفتارهای تغذیهای، خودتنظیمی در رفتار خوردن و سوء تغذیه، دارای برخی نارساییها میباشد که ادراک بیماران و متخصصان نقش مؤثری در عود بیماری دارد. بر این اساس، به نظر میرسد که انجام پژوهشهای بیشتر و تدوین مداخلات آموزشی جهت بهبود رژیم غذایی این افراد، لازم و ضروری میباشد.