۱۲ نتیجه برای ایمنی
مریم میرلوحی، زهرا اسفندیاری،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۱ )
چکیده
صنایع غذایی ارگانیک بخش کوچک ولی پرسرعت در صنایع تبدیلی کشورهای پیشرفته است. محصولات صنایع تبدیلی بر حسب نسبت مواد اولیه ارگانیک به کار رفته در فرمولاسیون، تقسیم بندی می شوند. استفاده از نگهدارنده ها، رنگ ها و طعم های مصنوعی ممنوع است و مواد غیر ارگانیک مورد استفاده باید در استاندارد ارگانیک مجاز شناخته شده باشند. در سال های اخیر احتمال بالاتر بودن ترکیبات زیست فعال مانند ویتامین های آنتی اکسیدان و ترکیبات فنولیک در محصولات ارگانیک قوت بیشتری گرفته است. در شرایط یکسان، محصولات ارگانیک حاوی نیترات و باقی مانده های شیمیایی کمتری هستند، ولی محدودیت استفاده از قارچ کش ها احتمال وجود سموم قارچی را در آن ها افزایش می دهد. مقاله حاضر مروری بر ویژگی های غذاهای ارگانیک در پنج بخش قوانین، بازار، تولید، ویژگی های تغذیه ای و ایمنی غذایی است.
مهدی جهانگیری، صغرا امینی، معصومه قدیم، همزه صالح زاده،
دوره ۹، شماره ۱۴ - ( ۱۱-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده: زمینه و هدف: منواکسید کربن گازی بی رنگ ، بی بو، بی مزه و غیر محرک است که در احتراق ناقص مواد کربن دار به ویژه در محیطهای بسته تولید می شود این مطالعه با هدف بررسی سطح آگاهی و عملکرد ایمنی کارکنان افراد در مورد مسومیت با منوکسید کربن انجام شد. روش بررسی: این مطالعه بر روی ۱۸۸ نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد. ابزار مورد استفاده برای بررسی پرسشنامه ای ساختار یافته ای متشکل از سوالاتی در زمینه های اطلاعات کلی، سطح آگاهی و عملکرد ایمنی بود که به روش خود گزارش دهی تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-۱۳ و سطح معنی داری ۰۵/۰ مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: اغلب افراد مورد بررسی از سطح آگاهی بالایی و سطح عملکرد ایمنی متوسطی برخوردار بودند. از بین متغیرهای مورد بررسی، ارتباط بین سن و عملکرد (۰۰۸/۰ p=) ، جنس و عملکرد (۰۰۳/ ۰ p=) و نیز ارتباط بین تجربه ی عوارض خفیف گازگرفتگی و سطح آگاهی ) ۰۲۶/ ۰ P=) معنا دار بود. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد برای بهبود سطح عملکرد ایمنی افراد در مورد اقدامات مربوط به پیشگیری از مسمومیت با منوکسید کربن، لازم است برنامه های آموزشی و نظارتی بیشتری در این زمینه انجام شود.
آسیه پیرزاده، معصومه حیدری،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: با توجه به این که رعایت رفتارهای مرتبط با ایمنی غذا در افراد، میتواند سبب حفظ سلامت گردد، مطالعه حاضر با هدف تعیین رفتارهای مرتبط با رعایت ایمنی غذا در زنان خانهدار شهر کوهپایه (استان اصفهان) انجام شد.روشها: این مطالعه به صورت مقطعی بین ۱۵۰ زن خانهدار شهرستان کوهپایه که به روش نمونهگیری تصادفی منظم انتخاب شده بودند، انجام گرفت. ابزار جمعآوری دادهها، پرسشنامهای چندبخشی حاوی اطلاعات دموگرافیک و رفتارهای مرتبط با ایمنی غذا (۵ کلید برای غذایی سالمتر و ایمنتر، سازمان جهانی بهداشت) بود که توسط مشارکت کنندگان تکمیل گردید. در نهایت، دادهها با استفاده از آزمونهای آماری در نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافتهها: میانگین سنی شرکت کنندگان، ۴۱/۱۲ ± ۰۳/۴۱ سال بود. میانگین هر کلید شامل رعایت نظافت، جداسازی مواد خام و پخته، پخت کامل مواد، نگهداری در دمای سالم و آب و مواد سالم به ترتیب ۹۷/۲ ± ۹۵/۴۷، ۵۰/۱ ± ۸۹/۱۳، ۸۹/۱ ± ۲۱/۱۳، ۹۹/۱ ± ۸۳/۲۴ و ۹۳/۱ ± ۱۲/۱۷ به دست آمد. بین موارد مرتبط با ایمنی غذا، تنها رعایت نظافت و آب و مواد غذایی سالم با تحصیلات زنان ارتباط معنیداری را نشان داد.نتیجهگیری: با توجه به نتایج حاصل شده، رعایت ایمنی غذا در زنان خانهدار شهرستان کوهپایه در سطح مطلوبی قرار دارد. با این وجود، آموزش درست در خصوص برخی شاخصها مانند شستن دست قبل از غذا و استفاده اصولی و صحیح از پارچههای تنظیف، میتواند مفید واقع شود.
محسن مهدینیا، علیرضا کوهپایی، شهرام ارسنگ جنگ، عباس صادقی، جواد ملکوتی، علی کریمی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: فرهنگ ایمنی شاخصی از عملکرد ایمنی سازمانها بوده و نقش اساسی در شکلگیری رفتار ایمنی کارکنان دارد. بنابراین، ارزیابی فرهنگ ایمنی و شناسایی متغیرهای مرتبط با آن میتواند نقش مهمی در کاهش حوادث محیط کار داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی فرهنگ ایمنی و تعیین متغیرهای فردی و شغلی مرتبط با آن در کارکنان صنایع مختلف استان قم انجام شد.روشها: مطالعه حاضر، توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی روی ۲۸۹ نفر از کارکنان صنایع استان قم انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات فردی- شغلی و پرسشنامه فرهنگ ایمنی بود. آنالیز دادهها در نرمافزار SPSS و با استفاده از آزمونهای ضریب همبستگی Pearson، آزمون تی مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه و رگرسیون خطی چندگانه انجام شد. یافتهها: میانگین امتیاز فرهنگ ایمنی برابر با ۷۳/۰ ± ۳۰/۳ بود. بیشترین امتیاز در بعد مشارکت و همکاری (۴۵/۰ ± ۵۳/۳) و کمترین در بعد محیط و اولویت ایمنی (۸۶/۰ ± ۰۶/۳) بود. اندازه صنعت، سابقه کار، مصرف دخانیات و ساعات کار روزانه دارای ارتباط معنیدار با فرهنگ ایمنی بود (۰۱/۰ > P) و در کل ۹/۱۹ درصد از تغییرات فرهنگ ایمنی را تبیین میکند.نتیجهگیری: با توجه به ارتباط متغیرهای مورد مطالعه با فرهنگ ایمنی و از طرفی ارتباط فرهنگ ایمنی با عملکرد ایمنی و حوادث، این متغیرها از عواملی هستند که به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر روی بروز حوادث اثر دارد. بنابراین، نیاز است که نقش این متغیرها در تدوین برنامههای کنترل حوادث و تصمیمگیری جهت ارتقای ایمنی در نظر گرفته شود.
عظیم کریمی، احساناله حبیبی، حبیباله دهقان شهرضا، بهزاد مهکی، ابوالقاسم نوری،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: حوادث، یکی از مهمترین مشکلات کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه محسوب میشود. عوامل فردی و ویژگیهای شخصیتی نیز از مهمترین علت وقوع خطاهای انسانی و حوادث میباشند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه ویژگیهای شخصیتی افراد حادثه دیده و حادثه ندیده انجام گرفت.روشها: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود و به صورت مقطعی در سال ۱۳۹۳ و در ۱۹ صنعت از صنایع شهر اصفهان انجام شد. فرم کوتاه پرسشنامه پنج شخصیتی NEO (Neuroticism-Extraversion-Openness Five-Factor Inventory یا NEO-FFI) برای ۲۰۰ نفر (۱۰۰ نفر حادثه دیده و ۱۰۰ نفر حادثه ندیده) تکمیل گردید. دادهها با استفاده از آزمون Independent t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافتهها: میانگین سنی و سابقه کاری افراد به ترتیب ۳۹/۷ ± ۱۹/۳۳ و ۳۲/۶ ± ۵۶/۹ سال بود. نتایج آزمون Independent t نشان داد که تفاوت معنیداری بین ویژگیهای شخصیتی رواننژندی (۰۲۰/۰ = P)، انعطافپذیری (۰۰۱/۰ = P)، برونگرایی (۰۳۵/۰ = P) و مسؤولیتپذیری (۰۰۱/۰ = P) در دو گروه افراد حادثه دیده و حادثه ندیده وجود داشت، اما تفاوت معنیداری در حیطه شخصیتی دلپذیر بودن (۱۰۰/۰ = P) بین دو گروه مشاهده نشد.نتیجهگیری: با توجه به نتایج به دست آمده، میتوان از روی ویژگیهای شخصیتی افراد، میزان استعداد آنها برای ایجاد حوادث را پیشبینی کرد و از به کار گماردن افراد با استعداد بالا در ایجاد حوادث، در پستهای حساس ممانعت به عمل آورد.
مهدی جهانگیری، هانیه حق شناس، سکینه ملکی، محمد قربانی، مهدیه دلیخون،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: توسعه فرهنگ ایمنی، عنصر اصلی بسیاری از برنامههای ایمنی بیمار در بیمارستانها و مراکز درمانی به شمار میرود. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی فرهنگ ایمنی بیمار در یکی از بیمارستانهای شهر شیراز بود.روشها: این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود که بر روی ۲۱۰ نفر از کارکنان بالینی یکی از بیمارستانهای شهر شیراز انجام شد. ابزار پژوهش، ویرایش فارسی پرسشنامه اصلاح شده Stanford (Modified Stanford Instrument یا MSI) بود که پس از تأیید روایی و پایایی (۷۴/۰ = α) مورد استفاده قرار گرفت. فرهنگ ایمنی بیمار در چهار سطح ضعیف (۱۲۵-۱۰۱)، متوسط (۱۵۰-۱۲۶)، خوب (۱۷۵-۱۵۱) و عالی (۲۰۰-۱۷۶) طبقهبندی گردید. دادهها در نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافتهها: میانگین سن و سابقه کار مشارکت کنندگان به ترتیب ۶۸/۱۱ ± ۶۰/۲۸ و ۶۸/۱۱ ± ۸۰/۴ سال بود. میانگین نمره فرهنگ ایمنی در مطالعه حاضر ۸۰۶/۰ ± ۱۴۰/۱۵۰ به دست آمد. از میان متغیرهای مورد بررسی، ارتباط معنیداری بین نمره فرهنگ ایمنی با شغل، بخشهای مختلف بیمارستان و سن مشاهده شد (۰۵۰/۰ > P). بیشترین سطح فرهنگ ایمنی نیز به ترتیب به بخشهای آزمایشگاه، رادیولوژی و جراحی اختصاص داشت.نتیجهگیری: اگرچه وضعیت فرهنگ ایمنی بیمار در بیمارستان مورد بررسی در سطح خوبی ارزیابی گردید، اما به منظور ارتقای آن به سطح عالی، ضروری است مداخلات مورد نیاز از جمله آموزش مداوم کارکنان و بهبود مستمر نظام حاکمیت بالینی توسط بیمارستان برنامهریزی و اجرا گردد.
مهدی قاسمپور، رضا غلامنیا، موسی جباری، امیرحسین متین، عباس آقابابایی،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: بررسی عوامل و نقاط حادثهخیز در صنایع فرایندی از طریق ارزیابی و مدیریت خطر و به منظور پیشگیری از بروز حوادث، اهمیت ویژهای دارد. پالایشگاههای نفت و گاز دارای مخاطرات متعددی مانند اشتعال، انفجار و یا انتشار مواد سمی هستند و این مخاطرات میتواند پیامدهای فاجعهبار و جبرانناپذیری را به دنبال داشته باشد. انجام مطالعات سطح یکپارچگی ایمنی (Safety integrity level study یا SIL study) در صنایع فرایندی به منظور بررسی وضعیت ایمنی و قابلیت اطمینان سیستمهای مهندسی پیچیده، از اهمیت ویژهای برخوردار است. هدف از انجام پژوهش کاربردی حاضر، بررسی میزان مؤثر بودن سیستمهای ایمنی مجهز به ابزار دقیق در واحد ایزومریزاسیون مجتمع بنزینسازی پالایشگاه اصفهان بود.روشها: در بخش اول مطالعه، از روش نیمه کمی آنالیز لایههای حفاظتی (Layer of Protection Analysis یا LOPA) به منظور ارزیابی لایههای حفاظتی و تعیین SIL مورد نیاز سیستم (Target SIL) استفاده شد. در بخش دوم، با استفاده از روش آنالیز درخت خطا (Fault tree analysis یا FTA)، نسبت به تعیین SIL موجود سیستم (SIL verification) اقدام گردید.یافتهها: در تمام سناریوهای منتخب، SIL موجود سیستم و SIL مورد نیاز منطبق بود. همچنین، فرکانس رویداد کاهش یافته نهایی، با معیار خطر قابل قبول پالایشگاه مطابقت داشت که این موضوع بیانگر کفایت لایههای حفاظتی مستقل (Independent protection layer یا IPL) موجود میباشد.نتیجهگیری: طراحی دقیق و استفاده از تجهیزات به روز و جدید، منجر به ایجاد سطح مناسبی از ایمنی در این فرایند میگردد و سیستم با قابلیت اطمینان مناسبی در حال فعالیت میباشد.
نجمه اکبری، رسول عاشقی، مریم نصیریان،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: بیماریهای عفونی از جمله ایدز (Acquired Immune Deficiency Syndrome یا AIDS)، امروزه جوامع بشری را درگیر کرده و کماکان هیچ درمانی برای آن یافت نشده است. این بیماری توسط ویروس نقص ایمنی انسانی (Human immunodeficiency virus یا HIV) ایجاد میشود که سیستم ایمنی بدن را درگیر میکند. هدف از انجام پژوهش حاضر، سادهسازی فرایند و مدلسازی ریاضی بیماری ایدز و فهم کلی از آن برای علاقمندان به مدلسازی بود.
روشها: در این مطالعه، چندین مدل ریاضی از نوع قطعی یا ایستا (بدون در نظر گرفتن شانس و تصادف در مقادیر پارامترهای ورودی) شرح داده شد و ارتباط آن با عملکرد HIV بررسی گردید. در این مدلها، به نوعی آلوده کردن سلولهای ایمنی، تکثیر ویروس، تولید سلولهای آلوده و نقش سیستم ایمنی سلولی و هومورال در کاهش تکثیر سلول مورد توجه قرار گرفت.
یافتهها: روند آلوده شدن سلولهای ایمنی و ماکروفاژ با ویروس و حتی درمان برای کنترل این بیماری را نیز میتوان به فرم ریاضی به تصویر کشید. پس از نوشتن مدل ریاضی و تحلیل مدل به فرم دستی و کامپیوتری، میتوان شاخصهای مهم در کاهش یا افزایش سرعت این بیماری را یافت و با کنترل آن، سطح گسترش بیماری را کاهش داد و منجر به مرگ دیرهنگام شخص شد. به منظور تحلیل هرچه بهتر این بیماری، میتوان تمامی عوامل مؤثر را در مدل وارد کرد و به صورت یک مدل ریاضی گسترده بیان نمود، اما با افزایش آن عوامل، به مراتب تحلیل آنها مشکلتر خواهد شد که با ثابت فرض کردن برخی عوامل مدل سادهتر خواهد شد.
نتیجهگیری: به منظور درک بهتر تأثیر HIV بر سیستم ایمنی و ایجاد عفونت در بدن انسان و همچنین، تأثیر درمان بر کنترل این عفونت، میتوان از مدلهای ریاضی استفاده نمود. به این ترتیب، قبل از انجام هرگونه اقدامات درمانی، میتوان با استفاده از مدلهای ریاضی مشخص کرد که کدام درمان در کنترل عفونت تأثیرگذارتر میباشد.
فرشید نیکنداف، سارا کریمی زوردگانی،
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: ارتباط جو ایمنی و بار کاری ذهنی با استرس، اضطراب و افسردگی، از جمله شاخصهای ارزیابی عملکرد مدیریت ایمنی و بهداشت حرفهای در محیط کار میباشد که به ارزیابی نگرش کارکنان نسبت به مسایل ایمنی میپردازد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی ارتباط جو ایمنی و بار کاری ذهنی با استرس، اضطراب و افسردگی در کارکنان آبفای استان اصفهان بود.
روشها: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی- مقطعی و جامعه آماری شامل ۲۵۴ نفر از کارکنان اکیپ حوادث آب و فاضلاب شش منطقه شهر اصفهان و اکیپ بحران آب و فاضلاب و ناظران مربوط بود. ابزار جمعآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد مقیاس افسردگی، استرس و اضطراب (Depression, Anxiety and Stress Scale-۲۱ یا DASS-۲۱)، پرسشنامه استاندارد ارزیابی جو ایمنی Nordic (Nordic Occupational Safety Climate Questionnaire یا NOSACQ) و پرسشنامه استاندارد بار کاری ذهنی (NASA Task Load Index یا NASA-TLX) بود.
یافتهها: افزایش بار کاری ذهنی در گروه هدف، با افزایش افسردگی، اضطراب و استرس همراه بود (۰۵۰/۰ > P). همچنین، ضرایب بتای محاسبه شده منفی به دست آمد که افزایش افسردگی، اضطراب و استرس را با کاهش جو ایمنی در کارکنان گروه هدف نشان داد (۰۵۰/۰ > P).
نتیجهگیری: اکیپ بحران دارای بار ذهنی قابل توجهی در محیط کاری امروزی هستند؛ چرا که وظایف آنها نیازمند احتیاط و توجه شدید است و باید عاری از هرگونه اشتباه باشد. بنابراین، باید تلاش شود تا از بار ذهنی آنها کاسته شود تا بتوانند عملکرد بهتری داشته باشند. افزایش افسردگی ممکن است به طور قابل توجهی بر سلامت جسمی و روانی افراد تأثیر بگذارد و عملکرد، تعهد، کیفیت زندگی و رضایت آنها را کاهش دهد. بنابراین، باید مؤلفههای بارهای ذهنی تحت کنترل درآیند و اقدامات مربوطه برای کاهش بار کاری انجام گردد.
محسن میرخانی، حمیدرضا کاظمینی، مجتبی خسروی،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: سالمونلا یکی از مهمترین عوامل بیماریزا در گوشت ماکیان است و به دلیل اهمیت فوقالعادهای که در بهداشت مواد غذایی دارد، مطالعات متعددی در جهت کنترل و ممانعت از رشد آن انجام شده است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی ترکیب شیمیایی و اثر غلظتهای مختلف (۱، ۵/۱ و ۲ درصد) اسانس زنجبیل بر کنترل رشد سالمونلا تیفیموریوم تلقیح شده در فیله مرغ بستهبندی شده به روش معمولی و اتمسفر اصلاح شده (Modified atmosphere packaging یا MAP) در دمای یخچال انجام شد.
روشها: اجزای اسانس به وسیله دستگاه Gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS) آنالیز و رشد سالمونلا تیفیموریوم تلقیح گردید. سپس ویژگیهای شیمیایی (نیتروژن فرار، اندیس پراکسید و pH) و حسی طی ۱۵ روز نگهداری مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: عمدهترین اجزای اسانس شامل سینئول (۶۶/۲۳ درصد)، کامفن (۷۶/۱۸درصد) و زینجیبرن (۴۹/۱۵درصد) بود. تیمار حاوی ۲ درصد اسانس زنجبیل بستهبندی شده به روش MAP، فساد میکروبی را نسبت به سایر تیمارها به تعویق انداخت (۰۵/۰ > P) و تیمار شاهد بالاترین میزان بار میکروبی را نشان داد. همچنین، بیشترین میزان نیتروژن فرار، اندیس پراکسید و pH مربوط به نمونه شاهد بود و کمترین میزان ارزیابی شیمیایی به تیمار حاوی ۲ درصد اسانس زنجبیل بستهبندی به روش MAP اختصاص داشت (۰۵/۰ > P).
نتیجهگیری: به طور کلی، استفاده از اسانس زنجبیل در بستهبندی به روش MAP، باعث افزایش کیفیت میکروبی، شیمیایی و ماندگاری نمونههای فیله مرغ شد. بنابراین، استفاده از این اطلاعات جهت افزایش ماندگاری انواع دیگر گوشت نیز پیشنهاد میگردد.
فاطمه اربابی، سمیه باقری، فهیمه مقدم، مهران جهانتیغ، عارفه رحمتی،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۴ )
چکیده
مقدمه: یکی از مهمترین مسایل مرتبط با فضاهای ورزشی در مدارس، وضعیت ایمنی و بهداشت مکانهای ورزشی است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی مؤلفههای ایمنی و بهداشت مدارس شهرستان زابل بود.
روشها: در این مطالعه توصیفی، ۱۰۰ مدرسه ابتدایی دولتی و غیر دولتی به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفت. جهت جمعآوری دادهها از پرسشنامه که روایی آن توسط متخصصان بهداشت و ایمنی تأیید شده بود، استفاده گردید. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب Cronbach´s alpha، ۸۵/۰ به دست آمد. دادهها به کمک آزمون Independent t در نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: از لحاظ وضعیت ایمنی داخل زمین، ۴۸ مدرسه (۴۸ درصد)؛ از نظر لوازم و تجهیزات، ۵۰ مدرسه (۵۰ درصد)؛ از لحاظ حریم و خطوط، سکوهاو پوششها، ۴۵ مدرسه (۴۵ درصد) و از نظر بهداشت زمینهای ورزشی، ۵۲ مدرسه (۵۲ درصد) در وضعیت متوسطی قرار داشتند و تنها مؤلفه بهداشت زمینهای ورزشی در وضعیت ضعیفی بود. در مدارس دخترانه و پسرانه، بین مؤلفههای مورد بررسی تفاوت معنیداری مشاهده نشد، اما در مدارس دولتی و غیر دولتی به لحاظ شاخصهای مورد بررسی، مدارس غیر دولتی از وضعیت نامطلوبی برخوردار بودند.
نتیجهگیری: وضعیت ایمنی و بهداشت فضاهای ورزشی در مدارس شهر زابل در سطح مطلوبی نیست؛ به طوری که از نظر مؤلفه ایمنی حریم و خطوط، مدارس دولتی و دخترانه در حد متوسط و بیشتر مدارس غیر انتفاعی و پسرانه در سطح ضعیفی قرار داشتند. همچنین، در بررسی رعایت اصول بهداشتی در مدارس دولتی و غیر انتفاعی دخترانه و پسرانه، اغلب مدارس در سطح ضعیفی بودند. بر این اساس، پیشنهاد میشود سامانه آموزش و پرورش شهرستان زابل با برگزاری کلاسهای توجیهی برای مدیران، مربیان تربیت بدنی و معلمان در زمینههای ایمنی و بهداشت، سطح بهداشت و ایمنی مدارس این شهرستان را ارتقا دهد.
فائزه صادقی، صدیقه فرضی، طاهره مومنی قلعه قاسمی، محمد جواد طراحی،
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۴ )
چکیده
مقدمه: ایجاد فرهنگ مثبت ایمنی بیمار، گامی کلیدی جهت بهبود ایمنی بیمار در محیطهای مراقبتهای بهداشتی میباشد و یکی از عوامل بسیار مهم در فرهنگ ایمنی، رفتار حرفهای پرستاران است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تأثیر یک برنامه آموزشی ترکیبی مبتنی بر فرهنگ ایمنی، بر رفتار حرفهای پرستاران شاغل در بخشهای سوختگی بود.
روشها: در این مطالعه نیمه تجربی، تأثیر برنامه آموزشی ترکیبی مبتنی بر فرهنگ ایمنی بر رفتار حرفهای ۴۴ نفر از پرستاران شاغل در بخشهای بالینی فعال بیمارستان امام موسی کاظم (ع) شهر اصفهان در سال ۱۴۰۱ که با روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شده بودند، ارزیابی گردید. پس از تکمیل پرسشنامهها، برنامه آموزشی مبتنی بر فرهنگ ایمنی برگزار و مجدد پرسشنامهها دو هفته و دو ماه پس از اتمام برنامه توسط نمونهها تکمیل شد. دادهها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون Repeated measures ANOVA در نرمافزار SPSS و سطح معنیداری ۰۵/۰ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: میانگین نمره رفتار حرفهای پرستاران شاغل در بخشهای سوختگی بیمارستان امام موسی کاظم (ع) قبل، دو هفته و دو ماه بعد از انجام مداخله به ترتیب ۲۰/۱۶ ± ۹۳/۱۰۳، ۵۳/۱۳ ± ۰۰/۱۱۷ و ۴۸/۱۰±۶۸/۱۱۷ به دست آمد. نتایج آزمون Repeated measures ANOVA نشان داد که میانگین رفتار حرفهای در سه زمان قبل، دو هفته و دو ماه بعد از پایان مداخله تفاوت معنیداری داشت (۰۵/۰ > P).
نتیجهگیری: برنامه آموزشی ترکیبی مبتنی بر فرهنگ ایمنی بر نمره رفتار حرفهای پرستاران شاغل در بخشهای سوختگی تأثیر داشت. پیشنهاد میشود این روش به عنوان رویکرد مؤثری برای بهبود رفتار حرفهای پرستاران بخشهای سوختگی مورد استفاده قرار گیرد.