Health System Research
تحقیقات نظام سلامت
HSR
Medical Sciences
http://hsr.mui.ac.ir
1
admin
2322-5564
10.48305
14
8888
13
fa
jalali
1399
1
1
gregorian
2020
4
1
16
1
online
1
fulltext
fa
ارتباط بین دریافت غذایی، امنیت غذایی و ترکیب بدن در بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال
Relation between Food Intake, Food Insecurity, and Body Composition in Patients with Colorectal Cancer
پژوهشي
Research
<strong><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">مقدمه</span></span></strong><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">: تعیین و بررسی عوامل خطر تغییر بروز سرطانها برای کنترل و پیشگیری از این بیماریها به شدت حایز اهمیت است. عوامل مرتبط با تغذیه فرد میتواند نقش بسیار مهمی در خطر ابتلا به سرطان داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین دریافت غذایی، امنیت غذایی و ترکیب بدن در بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال انجام شد.</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:9.0pt;"></span></span></span><br>
<strong><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">روشها</span></span></strong><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">: در این مطالعه مورد- شاهدی مبتنی بر بیمارستان، 80 بیمار که از زمان تشخیص آنها به بیماری سرطان کولورکتال حداکثر شش ماه گذشته بود، انتخاب شدند و از لحاظ عوامل خطر مربوط به ابتلا، با 160 فرد سالم (گروه شاهد) مورد مقایسه قرار گرفتند. شناسایی بیماران پس از تأیید پاتولوژی و درج در پرونده بیمار مشخص گردید. به منظور بررسی دریافت غذایی، از پرسشنامه 168 آیتمی بسامد غذایی (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:9.0pt;">Food frequency questionnaire</span></span></span><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> یا </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:9.0pt;">FFQ</span></span></span><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">) و برای تعیین ناامنی غذایی نیز از پرسشنامه </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:9.0pt;">Radimer/Cornell</span></span></span><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> استفاده گردید. همچنین، شاخصهای تنسنجی شامل قد و وزن اندازهگیری شد.</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:9.0pt;"></span></span></span><br>
<strong><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">یافتهها</span></span></strong><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">: بیماران در مقایسه با گروه شاهد، امنیت غذایی کمتری داشتند (0/35 در مقابل 6/15 درصد) (004/0 = </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:9.0pt;">P</span></span></span><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">). در بررسی وضعیت تنسنجی و ترکیب بدن، درصد چربی بدن در بیماران بیشتر بود (64/24 در مقابل 57/18 درصد) (001/0 > </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:9.0pt;">P</span></span></span><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">). در مدل تطبیق یافته، کالری دریافتی [03/1 = (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:9.0pt;">OR</span></span></span><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">) </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:9.0pt;">Odds ratio</span></span></span><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">]، کلسترول (03/1 = </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:9.0pt;">OR</span></span></span><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">) و چربی (23/1 = </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:9.0pt;">OR</span></span></span><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">) با بروز سرطان کولورکتال ارتباط داشت (050/0 > </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:9.0pt;">P</span></span></span><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">). همچنین، نسبت شانس ناامنی تغذیهای با بروز سرطان کولورکتال معنیدار و مثبت گزارش گردید (017/0 = </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:9.0pt;">P</span></span></span><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">، 56/9 = </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:9.0pt;">OR</span></span></span><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">).</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:9.0pt;"></span></span></span><br>
<strong><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">نتیجهگیری</span></span></strong><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">: از جمله عواملی که میتواند خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را افزایش دهد، وضعیت تغذیه فرد میباشد. در تحقیق حاضر مشخص شد که علاوه بر نوع تغذیه و دریافت کالری و چربی بالا، ناامنی غذایی و نداشتن امنیت غذایی میتواند منجر به افزایش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال شود.</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;"></span></span></span>
<div><strong>Background</strong><strong>:</strong> Determining and evaluating risk factors for cancers is very important for controlling and preventing these diseases. It is known that the factors associated with human nutrition can play a major role in the risk of cancer.<br>
<strong>Methods:</strong> In this hospital-based case-control study, 80 patients with colorectal cancer (CRC) were compared with 160 controls in terms of risk factors. To assess food intake and food insecurity, the Food Frequency Questionnaire (FFQ) and Radimer/Cornell questionnaire were used respectively, in addition, the anthropometric indicators including height and weight were measured.<br>
<strong>Findings:</strong> The patients in the CRC group had a lower food safety compared to the control group, which had a significant difference. In addition, in the study of anthropometric indicators and body composition, the body fat percentage was higher in the CRC patients compared to the control group. After adjustment with other possible confounding variables, only calorie intake, cholesterol, and fat were associated with CRC. After adjusting for other confounding factors, individual insecurity remained significant in the regression model, and the odds ratio showed that individuals with a food insecurity had a greater chance to join the cancer group.<br>
<strong>Conclusion:</strong> Food insecurity, as well as high fat and calorie intake, were associated with an increased chance of joining the cancer group. In the case of food insecurity, more studies are needed. People with CRC have higher levels of fat and energy<span dir="RTL">.</span></div>
سرطان کولورکتال, امنیت غذایی, مورد- شاهدی, ترکیب بدن
Colorectal neoplasm, Food supply, Case-control studies, Body composition
46
53
http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-9&slc_lang=fa&sid=1
Zahra
Jamali
زهرا
جمالی
askari@mui.ac.ir
10031947532846007746
10031947532846007746
No
MSc Student, Students Research Committee AND Department of Nutrition, School of Nutrition & Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
دانشجوی کارشناسی ارشد، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه تغذیه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
Mehran
Nouri
مهران
نوری
askari@mui.ac.ir
10031947532846007747
10031947532846007747
No
PhD Candidate, Students Research Committee AND Department of Nutrition, School of Nutrition & Food Science, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran
دانشجوی دکتری تخصصی، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه تغذیه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
Reza
Ghiasvand
رضا
غیاثوند
askari@mui.ac.ir
10031947532846007748
10031947532846007748
No
Associate Professor, Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
دانشیار، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
Ahmad
Esmaillzadeh
احمد
اسماعیلزاده
askari@mui.ac.ir
10031947532846007749
10031947532846007749
No
Professor, Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
استاد، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Awat
Feizi
آوات
فیضی
askari@mui.ac.ir
10031947532846007750
10031947532846007750
No
Professor, Department of Biostatistics and Epidemiology, School of Health, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
استاد، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
Mojtaba
Keikha
مجتبی
کیخا
askari@mui.ac.ir
10031947532846007751
10031947532846007751
No
Associate Professor, Department of Public Health, Sirjan School of Medical Sciences, Sirjan, Iran
دانشیار، گروه بهداشت عمومی، دانشکده علوم پزشکی سیرجان، سیرجان، ایران
Gholam Reza
Askari
غلامرضا
عسکری
askari@mui.ac.ir
10031947532846007752
10031947532846007752
Yes
PhD Candidate, Students Research Committee AND Department of Nutrition, School of Nutrition & Food Science, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran
دانشجوی دکتری تخصصی، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه تغذیه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران