Research code: مقاله نتیجه ی طرح پژوهشی نمیباشد
1- دانشجوی دکتری تخصصی، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران
2- دانشیار، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران
چکیده: (2874 مشاهده)
مقدمه: در دنیای امروز، سرطان یکی از مهمترین عوامل مرگ و میر به شمار میرود. این بیماری بسته به درجه پیشرفت آن، اختلالاتی در عملکرد طبیعی فرد ایجاد میکند. به طور کلی، دریافت تشخیص سرطان برای بیماران با اضطراب زیادی همراه است و واکنشهای متفاوتی از جمله افزایش میزان نشخوار فکری و کاهش تابآوری را در آنان برمیانگیزد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه ذهنآگاهی و اضطراب سلامت در زنان مبتلا به سرطان پستان و افراد سالم انجام شد.
روشها: این مطالعه، ﺗﻮﺻﯿﻔﯽ از ﻧﻮع ﻋﻠﯽ- ﻣﻘﺎیﺴﻪای بود و ﺟﺎﻣﻌﻪ آﻣﺎری آن را ﮐﻠﯿﻪ زنان ﻣﺒﺘﻼ ﺑﻪ ﺳﺮﻃﺎن پستان که در بیمارستان ولیعصر (عج) زنجان تحت درمان قرار داشتند و اﻓﺮاد ﻋﺎدی تشکیل داد. نمونههای تحقیق متشکل از 200 نفر از بیماران مبتلا به سرطان و 200 نفر از افراد عادی بود که از طریق همتاسازی به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه پنج وجهی ذهنآگاهی (Five Facet Mindfulness Questionnaire یا FFMQ) و مقیاس اضطراب سلامت (Health Anxiety Inventory-18 یا HAI-18) بود. دادهﻫﺎ با استفاده از آزﻣﻮن MANOVA در نرمافزار SPSS مورد ﺗﺠﺰیﻪ و ﺗﺤﻠﯿﻞ قرار گرفت.
یافتهها: بین ذهنآگاهی در دو گروه مبتلا به سرطان و افراد سالم تفاوت معنیداری وجود داشت (050/0 > P). بین اضطراب سلامت نیز در دو گروه تفاوت معنیداری مشاهده گردید (050/0 > P).
نتیجهگیری: میتوان چنین نتیجهگیری کرد که بیماران مبتلا به سرطان، به دلیل خودگوییهای منفی و بالا بودن سطح اضطراب ناشی از مسایل جسمی، روانشناختی و اجتماعی، ذهنآگاهی کمتر و اضطراب سلامت بالاتری نسبت به افراد سالم دارند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی سلامت دریافت: 1400/7/18 | پذیرش: 1401/5/26 | انتشار: 1401/10/15