۲ نتیجه برای حسین خلیلی گرجی
احساناله حبیبی، حسین خلیلی گرجی، عظیم کریمی، میثم مباشری دمنه، امین بابایی پویا، محمد مقیسه، اکبر حسنزاده،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: اندازهگیری بیشترین ظرفیت هوازی (VO۲max) در ایجاد تناسب فیزیولوژیک بین کارگر و کار اهمیت دارد. بدین ترتیب، علاوه بر حفظ تندرستی و توانایی جسمی، میزان تولید و بهرهوری نیز بیشتر خواهد شد. مطالعه حاضر با هدف برآورد ظرفیت هوازی و تعیین عوامل مؤثر بر آن در کارگران معدن انجام شد. از آنجایی که برآورد حداکثر ظرفیت هوازی کارگران معدن در ایران برای اولین بار در این مطالعه انجام گردید، ثبت این دادهها در بانک اطلاعات دادههای کشوری بسیار مفید خواهد بود.روشها: در مطالعه مقطعی حاضر، ۸۵ نفر از کارگران یک معدن زیرزمینی در استان اصفهان مورد بررسی قرار گرفتند و اطلاعات دموگرافیک و شاخصهای قد، وزن، شاخص توده بدنی (Body mass index یا BMI) و ضربان قلب آنان اندازهگیری و ثبت گردید. میزان VO۲max نیز بر اساس نموگرام Astrand و با استفاده از دوچرخه ارگومتر محاسبه شد. در نهایت، ارتباط متغیرهای ثبت شده با ظرفیت هوازی با استفاده از آزمونهای Independent t و آنالیز رگرسیون در نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافتهها: میانگین ظرفیت هوازی در کارگران ۸۶/۰ ± ۲۲/۴ لیتر در دقیقه به دست آمد. نتایج حاصل از آنالیز رگرسیون نشان داد که بین ظرفیت هوازی با BMI، سن و سابقه کاری ارتباط معنیداری وجود نداشت. همچنین، بر اساس نتایج آزمون t، بین ظرفیت هوازی با سیگار کشیدن (۰۳۶/۰ = P) و ورزش کردن (۰۰۱/۰ > P) رابطه معنیداری مشاهده شد.نتیجهگیری: نتایج مطالعه نشان داد که BMI شاخص مناسبی برای پیشبینی حداکثر اکسیژن مصرفی و به دنبال آن برآورد ظرفیت انجام کار فیزیکی نیست. همچنین، نتایج بیان میکند که انجام فعالیت منظم ورزشی و عدم استعمال دخانیات، تأثیر بسزایی بر حداکثر اکسیژن مصرفی کارگران معدن دارد.
میثم مباشری دمنه، حبیباله دهقان، عظیم کریمی، حسین خلیلی گرجی، محمد زین الدینی، علیرضا پوربافرانی، زهرا شریفیان شاهکوچکی،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: گرما به عنوان عامل زیانآوری در محیطهای کاری شناخته شده است که باعث ایجاد تغییرات فیزیولوژیک در افراد میشود. هدف از انجام مطالعه حاضر، ارزیابی شاخصهای گرمایی محیطی، فیزیولوژیک و ادراکی در یک معدن زیرزمینی بود.روشها: این پژوهش تحلیلی- مقطعی، بر روی ۶۴ نفر از کارگران مرد یک معدن زیرزمینی سرب و روی در فصل تابستان انجام گرفت. شاخصهای استرین فیزیولوژیک (Physiological strain index یا PSI) و شاخص دمای تر گویسان (Wet bulb globe temperature یا WBGT) به طور همزمان اندازهگیری شد و همچنین، شاخص نمره استرین حرارتی (Heat strain score index یا HSSI) با استفاده از پرسشنامه مربوط تکمیل گردید. دادههای به دست آمده در نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافتهها: میانگین شاخصهای PSI، WBGT و HSSI به ترتیب برابر با ۱۱/۲، ۰۸/۲۲ و ۵۵/۱۳ بود و نشان دهنده آن است که محیط معدن دارای استرس حرارتی کمی میباشد. میانگین شاخص PSI در سطوح خطر شاخص HSSI دارای اختلاف معنیداری بود. بر اساس نتایج آزمون همبستگی Pearson، بین شاخصهای WBGT و PSI ارتباط معنیداری مشاهده نشد (۰/۷۹۱ = P). همچنین، همبستگی خوبی بین شاخصهای HSSI و PSI وجود داشت (۰۰۱/۰ > P، ۸۵۹/۰ = r).نتیجهگیری: با توجه به محدودیتهای استفاده از شاخص PSI، میتوان از شاخص HSSI به عنوان یک ابزار غربالگری در ارزیابی سطح استرین گرمایی در کارگران معادن زیرزمینی استفاده نمود.