Salehi M, Aarabi A, Ghasemi A. The Prevalence of Iron Deficiency Anemia in Primary School Students in Isfahan City, Iran, and the Effect of Nutrition on its Recovery. HSR 2018; 14 (1) :24-29
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1004-fa.html
مینا صالحی ، اعظم اعرابی ، عبداله قاسمی . بررسی وضعیت کمخونی ناشی از فقر آهن در دانشآموزان دبستانی شهر اصفهان و تأثیر تغذیه بر بهبود آن. تحقیقات نظام سلامت. 1397; 14 (1) :24-29
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1004-fa.html
1- کارشناس، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد شهرضا، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرضا، ایران
2- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد شهرضا، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرضا، ایران
3- مراقب بهداشت، دبستان غیر انتفاعی پسرانه ولایت، اصفهان، ایران
چکیده: (887 مشاهده)
مقدمه: مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع کمخونی ناشی از فقر آهن و تأثیر تغذیه مناسب دارای آهن بر رفع کمبود این عنصر معدنی در دانشآموزان دبستانی شهر اصفهان انجام شد.روشها: در این پژوهش مداخلهای، 200 دانشآموز 7 تا 12 ساله دو دبستان شهر اصفهان به شیوه تصادفی انتخاب شدند و پس از اندازهگیری نمایه توده بدنی (Body mass index یا BMI)، نمونه خون آنها جهت بررسی شاخصهای مورد نظر گرفته شد. سپس 35 نفر از دانشآموزان دارای فریتین کمتر از 12 میکروگرم در لیتر و هموگلوبین کمتر از 12 گرم در دسیلیتر انتخاب شدند و با ارایه آموزش و الگوی غذایی مناسب، پس از سه ماه مورد بررسی قرار گرفتند. دادهها در نرمافزار SPSS و سطح معنیداری 050/0 تجزیه و تحلیل گردید.یافتهها: شیوع کمخونی، فقر آهن و کمخونی ناشی از فقر آهن به ترتیب 0/6، 0/8 و 5/3 درصد بود. مقدار فریتین و هموگلوبین قبل از رژیم غذایی به ترتیب 11/10 ± 59/27 میکروگرم در لیتر و 97/0 ± 04/13 گرم در دسیلیتر گزارش شد که پس از مداخلات تغذیهای افزایش یافت (به ترتیب 07/10 ± 88/30 میکروگرم در لیتر و 87/0 ± 35/13 گرم در دسیلیتر). طی سه ماه پژوهش، اختلاف معنیداری بین میانگین هموگلوبین و فریتین در سطح اطمینان 95 درصد مشاهده گردید.نتیجهگیری: تغذیه مناسب با مواد حاوی آهن، میتواند سبب بهبود آهن موجود در سرم خون کودکان مبتلا به کمخونی ناشی از فقر آهن شود. همچنین، پیشنهاد میگردد برنامه غربالگری کودکان سن رشد در نظر گرفته شود و در صورت لزوم تحت درمان قرار گیرند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1397/1/26 | انتشار: 1397/1/26