دوره 14، شماره 2 - ( 4-1397 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 158-153 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fallahizadeh S, Karami N, Mengelizadeh N, Hashemi M, Parastar S, Parseh I. Survey of the Status of Wastes Generated in Healthcare Centers of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province, Iran, in 2015. HSR 2018; 14 (2) :153-158
سعید فلاحی‌زاده ، نصراله کرمی ، نظام‌الدین منگلی زاده ، مجید هاشمی ، سعید پرستار ، ایمان پارسه . بررسی وضعیت پسماندهای تولید شده در مراکز بهداشتی و درمانی استان کهگیلویه و بویراحمد در سال 1394. تحقیقات نظام سلامت. 1397; 14 (2) :153-158

1- کارشناس ارشد، معاونت امور بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- دانشجوی دکتری، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- استادیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
4- استادیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران
5- استادیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشکده علوم پزشکی بهبهان، بهبهان، ایران
مقدمه: افزایش مقدار و تنوع پسماندهای بهداشتی- درمانی، یکی از معضلات مهمی است که سلامت انسان و محیط زیست را تحت تأثیر قرار می‌دهد. به دلیل اثرات عفونی این پسماندها، مدیریت صحیح آن‌ها در مراکز بهداشتی- درمانی ضروری به نظر می‌رسد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین کمیت و کیفیت پسماندهای تولیدی در مراکز بهداشتی- درمانی استان کهگیلویه و بویراحمد در سال 1394 بود.روش‌ها: این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی در استان کهگیلویه و بویراحمد انجام گرفت. نمونه‌ها از 432 مرکز بهداشتی- درمانی در استان و به روش سرشماری انتخاب گردید. 3 نمونه در یک سال از واحدهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی یاسوج برداشته شد و میانگین آن‌ها به عنوان وزن نهایی اندازه‌گیری شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارهای SPSS و Excel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته‌ها: کل پسماند تولیدی در واحدهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد، 26/1186 کیلوگرم در روز بود. پسماند‌های معمولی، تیز و برنده، عفونی، شیمیایی، رادیولوژیک و پاتولوژیک به ترتیب 86/80، 10/5، 09/16، 71/0، 36/0 و 44/0 درصد را به خود اختصاص دادند. مراکز بهداشتی- درمانی در شهرستان‌های بویراحمد و چرام به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار پسماند عفونی و تیز و برنده را داشتند.نتیجه‌گیری: با توجه به حجم به نسبت بالای پسماند عفونی در مراکز استان (بیش از 16 درصد)، تجهیز مراکز به دستگاه‌های بی‌خطرسازی پسماندهای عفونی و نوک تیز، ضروری به نظر می‌رسد.
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1397/4/24 | انتشار: 1397/4/24