دوره 15، شماره 1 - ( 4-1398 )                   جلد 15 شماره 1 صفحات 16-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hajizadeh Y, Kiani Feizabadi G, Rezaee A, Sadeghi Hasanabadi A, Fadaei S, Darvish Motavali M et al . Knowledge, Attitude, and Performance of Contributors to the Waste Recycling Program in Hassanabad City, Iran in 2017. HSR 2019; 15 (1) :8-16
یعقوب حاجی زاده ، قاسم کیانی فیض آبادی ، عارف رضایی ، علی صادقی حسن آبادی ، سعید فدایی ، محمد درویش متولی و همکاران.. بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد شرکت‌کنندگان در طرح بازیافت پسماندهای خانگی در شهر حسن آباد در سال 1396. تحقیقات نظام سلامت. 1398; 15 (1) :8-16

1- مرکز تحقیقات محیط زیست، موسسه تحقیقاتی پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران و گروه مهندسی بهداشت محیط،دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان ، ایران
3- گروه اپیدمیولوژی وآمارحیاتی، دانشکده بهداشت، پردیس بین الملل، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4- مرکز بهداشت شماره 2 اصفهان، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
5- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مقدمه: بازیافت از عناصر اصلی مدیریت پسماند می‌باشد. در برنامه‌ریزی بازیافت می‌بایست برآورد درستی از میزان آگاهی، نگرش و عملکرد جامعه داشت. در این ارتباط، پژوهش حاضر با هدف بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد زنان شهر حسن آباد استان اصفهان در زمینه بازیافت پسماند انجام شد. روش‌‌ها: مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی حاضر با استفاده از پرسشنامه پژوهشگرساخته‌ای که پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تأیید گردید، انجام شد. جامعه هدف این پژوهش را زنان شهر حسن آباد استان اصفهان تشکیل دادند. بدین منظور از پنج منطقه شهر (شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز)‌، دو خوشه به شکل تصادفی انتخاب گردید که هر خوشه شامل یک محله بود و از هر محله، 25 خانوار انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفت. شایان ذکر است که این پرسشنامه شامل پنج بخش اطلاعات دموگرافیک، آگاهی، نگرش، عملکرد و میزان رضایتمندی می‌باشد. در انتها، داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS 22 تحلیل شدند. یافته‌ها: میانگین سنی شرکت‌کنندگان در مطالعه 9/10±37/38 سال بود. همچنین سطح آگاهی 20 درصد از زنان ضعیف، 4/38 درصد متوسط و 6/41 درصد خوب بود. از سوی دیگر 8/24 درصد از شرکت‌کنندگان دارای نگرش ضعیف، 48 درصد دارای نگرش متوسط و 2/27 درصد دارای نگرش خوب نسبت به امر بازیافت بودند. در مورد عملکرد افراد نیز 6/49 درصد دارای عملکرد ضعیف، 4/34 درصد عملکرد متوسط و 16 درصد دارای عملکرد خوب بودند. شایان ذکر است که در این مطالعه بین فاکتورهای اجتماعی- دموگرافیک از جمله سن، تحصیلات و بعد خانواده با آگاهی، نگرش و عملکرد افراد ارتباط معناداری مشاهده گردید. میزان رضایتمندی جامعه مورد مطالعه از عملکرد مدیریت زباله شهری نیز در سطح متوسط ارزیابی گشت. نتیجه‌گیری: بر مبنای نتایج می‌توان گفت که سطح آگاهی، نگرش و عملکرد زنان به ترتیب خوب، متوسط و ضعیف بوده است. در این راستا به منظور جلب مشارکت بیشتر در برنامه بازیافت، برگزاری کارگاه‌های مدون آموزشی و برنامه‌های تشویقی در زمینه بازیافت و همچنین بهبود عملکرد مدیریت پسماند شهری می‌تواند در ارتقای این فعالیت زیست محیطی مؤثر باشد.
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1398/4/24 | انتشار: 1398/4/24