Akbari N, Sami M, Esfandiari Z, Tarrahi M J. Determination of aflatoxin contamination in cold pressed sesame oil in Isfahan city by high performance Liquid chromatography. J Health Syst Res 2019; 15 (2) :144-149
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1076-fa.html
نادر اکبری ، مسعود سامی ، زهرا اسفندیاری ، محمد جواد طراحی . تعیین آلودگی آفلاتوکسین در روغنهای کنجد تولیدی با پرس سرد در شهر اصفهان با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1398; 15 (2) :144-149
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1076-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی و کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی و کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- دکترای تخصصی علوم و صنایع غذایی، واحد تحقیق و توسعه، معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- دانشیار، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (2300 مشاهده)
مقدمه: آفلاتوکسینها ترکیبات بهشدت سمی هستند که منجر به بروز عوارض ناخواسته بر سلامت انسان میشوند. دانه کنجد از محصولاتی است که در صورت نگهداری نامناسب، شرایط تولید آفلاتوکسین در آن مهیا و در نتیجه این سم به روغن حاصل از آن انتقال مییابد و درنهایت با مصرف روغن کنجد، آفلاتوکسین به بدن انسان وارد میشود. مطالعه حاضر به بررسی آفلاتوکسین کل در روغنهای تولیدی با روش پرس سرد در سطح شهر اصفهان میپردازد. روش کار: در مطالعه مقطعی-توصیفی، 36 نمونه روغن کنجد از کارگاههای فعال تولیدی شهر اصفهان به روش پرس سرد بهصورت تصادفی نمونهگیری شد و میزان آفلاتوکسین در نمونهها به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازهگیری شد یافته ها: آلودگی آفلاتوکسین کل (B1,B2,G1,G2) در 4 /69٪ از نمونههای کنجد مشاهده شد. در کلیه نمونههای آلوده، افلاتوکسین B1 با میانگین ppb 426/± 473/0 شناسایی شد. افلاتوکسین B2 در 8/27 درصد از کل نمونهها با میانگین ppb 033/ ± 106/0 یافت گردید. آفلاتوکسینهای نوع G1 و G2 در هیچیک از نمونهها تشخیص داده نشد میزان افلاتوکسین در مطالعه حاضر کمتر از میزان تعیینشده در استاندارد ملی کشور ایران بود. نتیجه گیری: با وجود آنکه در بررسی حاضر میزان آفلاتوکسین در محدوده مجاز تعریف شده در استاندارد ملی ایران میباشد اما فراوانی بالای آلودگی افلاتوکسین در نمونههای روغن کنجد آزمایششده و مصرف این محصول در سبد روزانه جامعه میتواند در دراز مدت خطرات جدی برای سلامت انسان به وجود آورد
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1398/6/24 | انتشار: 1398/6/24