دوره 15، شماره 3 - ( 9-1398 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 223-216 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nooraii F, Kamari A. Investigation of Optimal Operational Conditions in Phytoremediation of Soils Contaminated with the Heavy Metal Zinc by Spinaciaoleracea L. Plant. HSR 2019; 15 (3) :216-223
فرحناز نورایی ، اله‌یار کمری . بررسی شرایط بهینه عملیاتی در گیاه‌پالایی خاک‌های آلوده به فلز سنگین روی توسط گیاه اسفناج. تحقیقات نظام سلامت. 1398; 15 (3) :216-223

1- مربی، گروه زیست‌شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2- مدرس، گروه زیست‌شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
مقدمه: افزایش تدریجی غلظت فلزات سنگین در خاک، مخاطرات جدی را بر سلامت انسان و سایر موجودات زنده وارد می‌نماید. در این تحقیق، شرایط بهینه عملیاتی در گیاه‌پالایی خاک‌های آلوده به فلز سنگین روی توسط گیاه اسفناج بررسی شد.
روش‌ها: در این مطالعه تجربی، غلظت‌های مختلف کلریدروی (۰، ۱۰۰، ۲۵۰، ۵۰۰، ۱۰۰۰، ۱۵۰۰ و ۲۰۰۰میکرومولار)،به مدت چهار هفته در محیط کشت هیدروپونیک، در مرحله چهار برگی بر گیاه اسفناج اثر داده شد و پارامترهای رشد، فیزیولوژیک و مقدارعنصر روی تجمع یافته در ریشه و اندام‌های هوایی آنها اندازه‌گیری گردید. آزمایش با طرح کاملا تصادفی و در سه سطح تیمار انجام شد.
یافته‌ها: در گیاه اسفناج با افزایش غلظت کلریدروی در محلول غذایی، زیتوده (Biomass) ریشه و بخش هوایی، کلروفیل a، کلروفیل کل و سطح برگ کاهش معنی‌داری یافت که بیشترین کاهش مربوط به تیمار ۲۰۰۰میکرومولار کلریدروی بود. انباشت پرولین در بخش هوایی گیاه، با بالا رفتن غلظت روی، افزایش معنی‌داری نشان داد؛بطوریکه در تیمار ۲۰۰۰میکرومولار روی، میزان انباشت ۵۷/۲برابر تیمار شاهد بود.همچنین، میزان انباشت روی در تیمار ۲۰۰۰میکرومولار در بخش‌های هوایی و ریشه به ترتیب ۰۲/۳۲۴ و ۴۶/۳۵۵ میلیگرم برکیلوگرم وزن خشک بود.
نتیجه‌‌گیری: با توجه به اینکه اسفناج از نظر شاخص‌های رشد، کلروفیل a، کلروفیل کل، کربوهیدرات و سطح برگ نسبت به غلظتهای پایین روی از خود مقاومت نشان می‌دهد و نیز دوره رشد اسفناج نسبتاً کوتاه و با عملکرد بالا می‌باشد،می‌توان از این گیاه به عنوان گیاهی بیش اندوز برای پالایش خاکهای آلوده به روی استفاده کرد.
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1398/10/25 | انتشار: 1398/10/25