دوره 15، شماره 3 - ( 9-1398 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 176-169 | برگشت به فهرست نسخه ها

Miryaghobi F S, Nouri M, Askari G. Effect of Vitamin D Supplement on Nonalcoholic Fatty Liver: A Systematic Review on Randomized Clinical Trials. HSR 2019; 15 (3) :169-176
فاطمه سادات میریعقوبی ، مهران نوری ، غلامرضا عسکری . تاثیر مکمل ویتامین D در بهبود کبد چرب غیر الکلی: یک مرور سیستماتیک بر روی مطالعات کارآزمایی بالینی. تحقیقات نظام سلامت. 1398; 15 (3) :169-176

1- دانشجوی کارشناسی تغذیه، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایرانی
2- دانشجوی دکترای تغذیه، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
3- دانشیار، تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مقدمه: کبد چرب یک اختلال متابولیکی رایج است که به دلیل تجمع بیش ‌از حد چربی در سلول‌های کبدی منجر به عملکرد غیر طبیعی کبد می‌شود. ویتامین D به دلیل داشتن نقش‌های ضد التهابی، ضد فیبروزی و ایجاد حساسیت به انسولین می‌تواند در بهبود علائم کبد چرب نقش داشته باشد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف خلاصه کردن اطلاعات حاصل از مطالعات کارآزمایی بالینی انجام ‌شده در رابطه با تأثیر مکمل ویتامین D بر پارامترهای مختلف بیماری کبد چرب انجام شد.
روش‌‌ها: مطالعات منتشر شده طی سال‌های ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۸ با جستجو در پایگاه‌های علمی PubMed، Google Scholar، Science Direct، Scopus و Web of Science با استفاده از کلیدواژه‌های NAFLD، Nonalcoholic Fatty Liver Disease، Nonalcoholic Steatohepatitis، Vitamin D، Cholecalciferol، ۱,۲۵(OH)۲D۳ و Calcitriol استخراج شدند.
یافته‌ها: به نظر می‌رسد که ویتامین D می‌تواند با کاهش چربی کبد، سطح آنزیم‌های ALT (Alanine Transaminase) و AST (Aspartate Transaminase)، سایتوکاین‌های پیش‌التهابی مانند NF-κB و TNF-α، فاکتور التهابی hs-CRP (high-sensitivity C-reactive protein) و بهبود مقاومت به انسولین، اثر مثبتی بر بهبود علائم کبد چرب غیر الکلی داشته باشد. همچنین می‌تواند با کاهش سطح مالون‌دی‌آلدهید (MDA: Malondialdehyde) و افزایش ظرفیت آنتی‌اکسیدانی، به شکلی مثبت بر استرس اکسیداتیو تأثیر بگذارد.
نتیجه‌گیری: ویتامین D می‌تواند نقش مهمی در روند پیشگیری و بهبود کبد چرب غیر الکلی از طریق مکانیسم‌های مختلف داشته باشد.
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1398/10/25 | انتشار: 1398/10/25