دوره 15، شماره 4 - ( 11-1398 )                   جلد 15 شماره 4 صفحات 271-262 | برگشت به فهرست نسخه ها

Chaleshgar - kordasiabi M, Ramezani A, Bakhshavand A. Relationship between Health Literacy and Self-care Behaviors in Patients with Type 2 Diabetes. HSR 2020; 15 (4) :262-271
مشرفه چالشگر کردآسیابی ، آتنا رمضانی ، عباس بخشاوند . بررسی ارتباط بین سواد سلامت و خودمراقبتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو. تحقیقات نظام سلامت. 1398; 15 (4) :262-271

1- استادیار، گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، پژوهشکده اعتیاد، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
2- استادیار، گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات دیابت، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
3- کارشناس بهداشت عمومی، کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
روش‌‌ها: مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر در سال ۱۳۹۶ در ارتباط با ۳۹۰ بیمار مبتلا به دیابت نوع دو در مراکز روستایی شهر بابل انجام شد. به‌ منظور جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه خلاصه فعالیت‌های خودمراقبتی (SDSCA: The Summary of Diabetes Self-Care Activities) و پرسشنامه سواد سلامت بزرگسالان ایرانی (HELIA: Health Literacy for Iranian Adults) استفاده گردید. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماری آنالیز واریانس یک‌طرفه، T و همبستگی Pearson در نرم‌افزار SPSS ۲۰ تجزیه و تحلیل گردیدند. نتیجه‌گیری: با توجه به اینکه بیش از نیمی از بیماران دارای سواد سلامت ناکافی می‌باشند و نیز ازآنجایی که عوامل دموگرافیک نقش مهمی در سواد سلامت و انجام رفتارهای خودمراقبتی دارند، پیشنهاد می‌شود کارکنان و عوامل بخش بهداشتی- درمانی هنگام طراحی برنامه بهداشتی برای هر بیمار به این عوامل توجه نمایند.
متن کامل [PDF 1274 kb]   (2095 دریافت)
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1398/10/25 | انتشار: 1398/10/25