دوره 16، شماره 2 - ( 4-1399 )                   جلد 16 شماره 2 صفحات 115-108 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amini-Nour Z, Hassanzadeh A, Bagherniya M, Ghiasvand R. Factors Associated with Early Breastfeeding Cessation and Initiation of Artificial Milk in 0-18-Month Old Infants and Children from Isfahan City, Iran. HSR 2020; 16 (2) :108-115
امینی نور زهره، حسن‌زاده اکبر، باقرنیا محمد، غیاثوند رضا. بررسی عوامل مؤثر بر قطع زودرس شیر مادر و شروع استفاده از شیر مصنوعی در کودکان صفر تا 18 ماهه شهرستان اصفهان. تحقیقات نظام سلامت. 1399; 16 (2) :108-115

1- کارشناس ارشد، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- مربی، گروه آمار زیستی و بهداشتی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- استادیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- دانشیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مقدمه: شیر مادر دارای ترکیبات و مواد مغذی مطلوبی برای رشد و تکامل نوزادان و شیرخواران می‌باشد. از آن‌جا که عوامل مختلفی در قطع زودرس شیر مادر مؤثر می‌باشد، شناسایی دقیق این عوامل در بسترهای فرهنگی مختلف، می‌تواند نقش مهمی در تأمین، حفظ و ارتقای سلامت کودکان از طریق ترویج تغذیه با شیر مادر داشته باشد. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان و علل قطع زودرس شیر مادر و استفاده از شیر مصنوعی در کودکان صفر تا 18 ماهه شهر اصفهان در سال 1396 انجام شد.
روش‌ها: این مطالعه، توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود. جامعه مورد بررسی را 600 مادر دارای کودک 18 ماهه در 20 مرکز و پایگاه بهداشت در سطح شهر اصفهان تشکیل داد. ابزار مورد استفاده برای جمع‌آوری اطلاعات، پرسش‌نامه و مصاحبه با مادران بود.
یافته‌ها: از مهم‌ترین دلایل قطع زودرس شیر مادر از دیدگاه مادران می‌توان به «کافی نبودن شیر مادر، عدم پستان گرفتن کودک، کفایت شیردهی تا آن زمان، بیماری مادر یا مصرف دارویی خاص، بیماری کودک، شاغل بودن مادر و شروع زودرس غذای کمکی» اشاره کرد. مهم‌ترین دلایل مصرف شیر مصنوعی از دیدگاه مادران به ترتیب «کافی نبودن شیر مادر، گریه و بی‌قراری کودک و توصیه پزشک متخصص کودکان» بود.
نتیجه‌گیری: عمده‌ترین علت قطع زودرس شیر مادر و استفاده از شیر مصنوعی، «ناکافی بودن شیر مادر» عنوان گردید. انجام مداخلات آموزشی در زمینه اهمیت، مزایا، نحوه تغذیه، نحوه برطرف کردن مشکلات شیردهی و نشانه‌های کفایت شیر در کودک، ضروری به نظر می‌رسد.
دریافت: 1399/6/12 | پذیرش: 1399/4/15 | انتشار: 1399/4/15