دوره 16، شماره 2 - ( 4-1399 )                   جلد 16 شماره 2 صفحات 122-116 | برگشت به فهرست نسخه ها

Golzadeh M, Kardel F, Taghizade-Firozjaee T. Removal of Ciprofloxacin Antibiotic by Potassium Ferrate with Ultrasound Waves (Fe(VI)-US). HSR 2020; 16 (2) :116-122
گلزاده محدثه، کاردل فاطمه، تقی‌زاده فیروزجایی طاهره. حذف آنتی‌بیوتیک سیپروفلوکساسین با استفاده از فرات پتاسیم به همراه امواج اولتراسوند. تحقیقات نظام سلامت. 1399; 16 (2) :116-122

1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم محیط زیست، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
2- دانشیار، گروه علوم محیط زیست، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
3- دکتری تخصصی، گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
مقدمه: وجود آنتی‌بیوتیک‌ها در منابع آبی به دلیل ایجاد مقاومت در میکروارگانیسم‌ها، تهدیدی جدی برای سلامت انسان و اکوسیستم به ‌شمار می‌رود. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین کارایی فرات پتاسیم به همراه امواج اولتراسوند در حذف آنتی‌بیوتیک سیپروفلوکساسین از محلول‌های آبی انجام شد.
روش‌ها: این مطالعه از نوع تجربی بود و در آن تأثیر اکسیدکننده فرات پتاسیم به تنهایی و همچنین، همراه با امواج اولتراسوند در حذف آنتی‌بیوتیک سیپروفلوکساسین و شاخص‌های مؤثر بر راندمان حذف شامل زمان تماس (50-10 دقیقه)، غلظت اولیه آنتی‌بیوتیک (10 و 15 میلی‌گرم بر لیتر)، pH (4-9)، غلظت فرات پتاسیم (150-15 میلی‌گرم بر لیتر) و فرکانس‌های مختلف (70-30 کیلوهرتز) در یک رآکتور مورد بررسی قرار گرفت. غلظت باقی‌مانده سیپروفلوکساسین با استفاده از دستگاه High Performance Liquid Chromatograph (HPLC) مجهز به دتکتور UV و ستون C18 فاز معکوس قرائت گردید.
یافته‌ها: میزان حذف سیپروفلوکساسین با استفاده از اکسیدکننده فرات پتاسیم به تنهایی 65 تا 78 درصد به دست آمد. با به کارگیری هم‌زمان فرات پتاسیم و امواج اولتراسوند، کارایی حذف آنتی‌بیوتیک 5 تا 8 درصد افزایش یافت. بهترین راندمان حذف در غلظت اولیه آنتی‌بیوتیک 10 میلی‌گرم بر لیتر، غلظت فرات پتاسیم 150 میلی‌گرم بر لیتر، 5 = pH و فرکانس60 کیلوهرتز بود که 86 درصد حاصل شد.
نتیجه‌گیری: می‌توان از فرات پتاسیم به همراه امواج اولتراسوند، به عنوان فرایند مؤثری جهت حذف آنتی‌بیوتیک سیپروفلوکساسین از محلول‌های آبی استفاده کرد.
دریافت: 1399/6/15 | پذیرش: 1399/4/15 | انتشار: 1399/4/15