1- کارشناس ارشد، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشیار، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- استادیار، مرکز تحقیقات فیزیولوژی کاربردی، پژوهشکده قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (3726 مشاهده)
مقدمه: تصمیمات بهداشتی باید مبتنی بر شواهد به دست آمده از کارآزماییهای کنترل شده تصادفی باشد. این مطالعات به مقایسه دو یا چند مداخله تأثیرگذار در یک شرایط خاص بر جمعیت هدف مورد نظر میپردازد.
روشها: هنگامی که برای یک مسأله بالینی مشخص در مطالعات کارآزمایی کنترل شده تصادفی، حداقل اثر سه مداخله تأثیرگذار بررسی شود، میتوان از متاآنالیز برای ترکیب اثر مداخلات و به دست آوردن یک برآورد کلی از آن اندازه اثر در جمعیت هدف استفاده نمود؛ در حالی که برای بیشتر شرایط بالینی، بیش از دو مداخله تأثیرگذار وجود دارد. در چنین مواردی، انجام متاآنالیزهای متعدد امکانپذیر نمیباشد. همچنین، ممکن است برای همه مداخلات، کارآزمایی بالینی مستقیم طراحی و اجرا نشده باشد.
یافتهها: متاآنالیز شبکهای روشی برای مقایسه چندین مداخله به طور همزمان در یک مطالعه واحد با استفاده از ترکیب شواهد مستقیم و غیر مستقیم در یک شبکه از کارآزماییهای کنترل شده تصادفی میباشد که نتایج به دست آمده از آن، امکان رتبهبندی مداخلات مختلف را نیز فراهم مینماید.
نتیجهگیری: پژوهش حاضر با هدف ارایه توضیحات اساسی در رابطه با مزایای تولید یک شبکه مبتنی بر شواهد مستقیم و غیر مستقیم، هدایت متاآنالیز شبکهای، بررسی مفروضات اصلی و مراحل انجام تجزیه و تحلیل تهیه گردید. علاوه بر این، با استفاده از یک مثال در ارتباط با بررسی سمیت قلبی ناشی از مداخلههای مختلف برای درمان مبتلایان به سرطان پستان HER-2 مثبت، مراحل اجرا و تولید شبکه متاآنالیز نیز ارایه و تفسیر شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1399/6/15 | پذیرش: 1399/4/15 | انتشار: 1399/4/15