1- دانشیار، گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
2- دانشجوی دکتری تخصصی، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- MPH، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین و دانشجوی دکتری تخصصی، گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (837 مشاهده)
مقدمه: پسماندهای پزشکی، یکی از چالشهای مهم و جدی سلامت عمومی و محیطزیست به شمار میرود. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین میزان تولید و ارزیابی مدیریت پسماندهای پزشکی مراکز بهداشتی- درمانی شهرستان قزوین بود.
روشها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، میزان تولید، نحوه جمعآوری و نگهداری و بیخطرسازی پسماندهای پزشکی در 10 مرکز بهداشتی- درمانی، 7 پایگاه بهداشت و 12 خانه بهداشت شهرستان قزوین از طریق مشاهده، مصاحبه و چکلیست استاندارد، جمعآوری گردید و با تطبیق وضعیت بهداشتی آنها با آییننامه و دستورالعملهای بهداشتی، مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: میزان تولید پسماندهای پزشکی در مراکز بهداشتی- درمانی، پایگاهها و خانههای بهداشت به ترتیب 5/31، 2/10 و 1/68 کیلوگرم در روز بود. پسماندهای عادی بالاترین میزان تولید و پسماندهای شیمیایی و دارویی، کمترین نرخ تولید را در مراکز مورد بررسی داشتند. مدیریت پسماندهای پزشکی در مراکز بهداشتی- درمانی و پایگاههای بهداشت، وضعیت بهتری را نسبت به خانههای بهداشت نشان داد.
نتیجهگیری: برخی از فعالیتهای مرتبط با مدیریت پسماندهای پزشکی به ویژه جمعآوری و انتقال، بیخطرسازی در محل یا خارج از محل و پسماندهای شیمیایی و دارویی، منطبق بر قوانین و مقررات کشوری نیست.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
مهندسی بهداشت محیط دریافت: 1399/9/25 | پذیرش: 1400/4/2 | انتشار: 1400/7/10