1- کارشناس ارشد، گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران
2- دانشیار، گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران
چکیده: (1444 مشاهده)
مقدمه: بر اساس شواهد موجود، حدود 60 درصد از مرگ و میرها در سطح جهان و 80 درصد از مرگ و میرها در کشورهای در حال توسعه، ارتباط نزدیکی با سبک زندگی دارد. پژوهش حاضر با هدف پیشبینی سبک زندگی سلامتمحور بر مبنای ویژگیهای شخصیتی و خودکارامدی انجام شد.
روشها: این مطالعه از نوع همبستگی و جامعه آماری آن متشکل از کارکنان متأهل دانشگاه شهید باهنر کرمان بود که 160 نفر از آنها با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. دادهها به کمک پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیتی (NEO Personality Inventory یا NEO PI)، مقیاس عمومی خودکارامدی (General Self-Efficacy یا GSE) و پرسشنامه سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت (Health-Promoting Lifestyle Profile یا HPLP) جمعآوری گردید. دادهها با استفاده از ضریب همبستگی Pearson و Multivariate Regression مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: عاملهای روانرنجورخویی (050/0 > P)، وظیفهشناسی (050/0 > P) و خودکارامدی (001/0 > P) به طور معنیداری قادر به پیشبینی سبک زندگی سلامتمحور میباشند.
نتیجهگیری: با توجه به نقش ویژگیهای شخصیتی و خودکارامدی در سبک زندگی سلامتمحور، پیشنهاد میشود این متغیرها در حوزه پیشگیری، آموزش و پژوهش بیشتر مورد توجه قرار گیرند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1399/10/4 | پذیرش: 1399/9/10 | انتشار: 1399/9/10