دوره 16، شماره 4 - ( 11-1399 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 241-235 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseininezhad M, Saadat S, Rezazadeh Kalashami A, Nasiri P, Sarlati M. Identification of Inappropriate Diets in People with Multiple Sclerosis with Relapses in the Past Year: A Qualitative Study. HSR 2021; 16 (4) :235-241
حسینی‌نژاد مظفر، سعادت سجاد، ‌رضازاده کلاشمی آرمیتا، نصیری پریا، سرلاتی مائده. شناسایی رژیم غذایی نامناسب در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس با عود بیماری طی یک سال گذشته: یک پژوهش کیفی. تحقیقات نظام سلامت. 1399; 16 (4) :235-241

1- دانشیار، گروه مغز و اعصاب، واحد توسعه تحقیقات بالینی پورسینا، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
2- دکتری تخصصی روانشناسی، مرکز تحقیقات علوم اعصاب و گروه مغز و اعصاب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
3- دکتری عمومی، گروه مغز و اعصاب، واحد توسعه تحقیقات بالینی پورسینا، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
4- کارشناس ارشد، گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
مقدمه: مولتیپل اسکلروزیس (Multiple sclerosis یا MS)، یکی از شایع‌ترین و ناتوان‌کننده‌ترین بیماری‌های نورولوژی در سنین جوانی است. مطالعات پیشین نشان داده‌اند که تغذیه به عنوان یکی از عوامل محیطی، نقش مؤثری در ایجاد این بیماری و تکرار حملات آن دارد. بر این اساس، هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی رژیم غذایی نامناسب در افراد مبتلا به MS با سابقه عود بیماری بود.
روش‌ها: این مطالعه در قالب الگوواره کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی در سال 1398 انجام شد. بدین ترتیب، 15 بیمار مبتلا به MS و 5 متخصص از شهر رشت در تحقیق مشارکت نمودند. شرکت‌کنندگان به شیوه هدفمند و با حداکثر تنوع انتخاب شدند و مصاحبه‌ها به صورت بدون ساختار تا حد اشباع نظری انجام شد. داده‌ها با استفاده از رویکرد تحلیل مضمون به روش Attride-Stirling مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: از مجموع مصاحبه‌ها، سه مضمون فراگیر «رفتارهای تغذیه‌ای، خودتنظیمی در رفتار خوردن و سوء تغذیه» شناسایی گردید. مضامین سازمان دهنده برای رفتارهای تغذیه‌ای شامل «مصرف غذاهای آماده و طبخ نامناسب»، مضامین خودتنظیمی در رفتار خوردن شامل «وسوسه، هدف و مدیریت وعده‌های غذایی» و مضامین سوء تغذیه شامل «نارسایی‌ها و زیاده‌روی‌ها» بود.
نتیجه‌گیری: نتایج به دست آمده نشان می‌دهد که رژیم غذایی افراد مبتلا به MS با سابقه عود بیماری در زمینه رفتارهای تغذیه‌ای، خودتنظیمی در رفتار خوردن و سوء تغذیه، دارای برخی نارسایی‌ها می‌باشد که ادراک بیماران و متخصصان نقش مؤثری در عود بیماری دارد. بر این اساس، به نظر می‌رسد که انجام پژوهش‌های بیشتر و تدوین مداخلات آموزشی جهت بهبود رژیم غذایی این افراد، لازم و ضروری می‌باشد.
دریافت: 1399/11/11 | پذیرش: 1399/11/10 | انتشار: 1399/11/10