دوره 16، شماره 4 - ( 11-1399 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 302-290 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zolfaghari F, Heydari Z, Zamani-alavijeh F, Araban M. Determinants of Postpartum Depression According to the World Health Organization Model: A Review of Literature. HSR 2021; 16 (4) :290-302
ذوالفقاری فاطمه، حیدری زهرا، زمانی علویجه فرشته، عربان مرضیه. تعیین‌کننده‌های اجتماعی افسردگی پس از زایمان بر اساس مدل سازمان بهداشت جهانی: یک مطالعه مروری. تحقیقات نظام سلامت. 1399; 16 (4) :290-302

1- دانشجوی کارشناسی ارشد، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه آموزش جامعه‌نگر، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- استادیار، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- استاد، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- دانشیار، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت و گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
مقدمه: افسردگی پس از زایمان (Postpartum depression یا PPD)، شایع‌ترین اختلال روانی پس از زایمان و با عوارض جدی برای مادر، کودک و خانواده است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل مرتبط با PPD در چارچوب مدل تعیین‌کننده‌های اجتماعی سازمان بهداشت جهانی انجام گرفت.
روش‌ها: در این مطالعه مروری، کلید واژه‌ «افسردگی پس از زایمان» به زبان‌های فارسی و انگلیسی در بازه زمانی سال‌های 2010 تا 2020، در پایگاه‌های علمی داخلی و خارجی Scientific Information Database (SIDPubMed، ProQuest، Elsevier و Scopus جستجو گردید و با توجه به معیارهای ورود، 38 مقاله انتخاب شد.
یافته‌ها: 31 عامل در دو بعد «عوامل ساختاری و عوامل بینابینی» استخراج گردید. ارتباط بین PPD و عواملی همچون وضعیت اقتصادی- اجتماعی، نژاد و محل سکونت، حمایت اجتماعی درک شده، رضایت از ازدواج، خشونت خانگی، سابقه افسردگی و اختلالات روان‌پزشکی، فشارهای روانی و استرس‌های روزانه و خودکارامدی شیردهی در مقالات تأیید شد. نوع بارداری، عوارض و مشکلات دوران بارداری، زایمان زودرس و کم‌وزنی نوزاد در بدو تولد، از جمله عوامل مؤثر بر PPD به شمار می‌رود. تغدیه صحیح با شیر مادر، نقش مهمی در کاهش افسردگی مادر داشت. ارتباطی بین وجود PPD با روابط عاطفی مادر با نوزاد و پیامدهای نوزادی مشاهده گردید. از سوی دیگر، ارتباط معنی‌دار و مثبتی بین بیماری و اختلالات نوزادی در چهار هفته اول با PPD وجود داشت. آموزش و کیفیت مراقبت دوران بارداری و پس از زایمان نیز با PPD مرتبط بود.
نتیجه‌گیری: نتیجه مرور تحقیقات پیشین، بیانگر قابلیت مدل سازمان بهداشت جهانی در تعیین‌کننده‌های اجتماعی در حوزه PPD می‌باشد.
دریافت: 1399/11/11 | پذیرش: 1399/11/10 | انتشار: 1399/11/10