Research code: 3/64392E₊11
۱- استادیار، مرکز تحقیقات آلایندههای محیطی، دانشگاه علوم پزشکی آبادان، آبادان، ایران
۲- کارشناس ارشد، گروه اتاق عمل و هوشبری، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گلستان، ایران
چکیده: (۱۴۲۱ مشاهده)
مقدمه: فشار مراقبتی در ﻣﺮاﻗﺒﺎن بیماران نورولوژیک، ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ ﻛﺎﻫﺶ ﻛﻴﻔﻴﺖ زﻧﺪﮔﻲ ﻣﺮاﻗبان، ﻛﻴﻔﻴﺖ ﻣﺮاﻗﺒﺖ انجام ﺷﺪه و در ﻧﺘﻴﺠﻪ، ﻛﺎﻫﺶ ﻛﻴﻔﻴﺖ زﻧﺪﮔﻲ ﺑﻴﻤﺎر میشود. شناسایی عوامل تعیینکننده فشار مراقبتی با هدف ارتقای کیفیت مداخلات مراقبان، کمککننده می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین فشار مراقبتی در مراقبان بیماران نورولوژیک و عوامل مرتبط با آن انجام شد.
روشها: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که بر روی 202 نفر از مراقبان اصلی بیماران نورولوژیک استان گلستان که به علت آسیب نورولوژیک تحت مراقبت قرار داشتند، انجام گردید. نمونهها به روش در دسترس انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه سلامت عمومی (General Health Questionnaire یا GHQ) و سیاهه فشار مراقبتی (Caregiver Burden Inventory یا CBI) به همراه متغیرهای دموگرافیک جمعآوری شد. دادههای به دست آمده با استفاده از آزمونهای توصیفی Mann-Whitney، ضرایب همبستگی Pearson و Spearman در نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: 88 درصد مراقبان تحت فشار مراقبتی متوسط و شدید قرار داشتند. میانگین فشار مراقبتی مراقبان بیماران مبتلا به Multiple sclerosis (MS) از میانگین فشار مراقبتی مراقبان سایر بیماران به طور معنیداری کمتر بود (003/0 = P). مراقبان بیمارانی که بیمار توان خیلی کمی داشت، در مقایسه با مراقبان بیمارانی که بیمار دارای توان زیادی بود، به طور معنیداری فشار مراقبتی بیشتری را تجربه میکنند (008/0 = P).
نتیجهگیری: با توجه به بالا بودن میزان فشار مراقبتی، حمایت و پشتیبانی از خانوادههای بیماران ضروری به نظر میرسد. در این راستا، تدوین سیستم مناسب ارجاع، آمادهسازی رسمی برای مراقبت و تهیه برنامه آموزش مراقبت قبل از ترخیص از بیمارستان مناسب میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1400/3/17 | پذیرش: 1401/3/17 | انتشار: 1401/7/15