دوره 17، شماره 2 - ( 4-1400 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 149-142 | برگشت به فهرست نسخه ها

Makkizadeh F, Bigdeloo E. Drawing and Analyzing the Conceptual Network of Scientific Products in the Field of Covid-19. HSR 2021; 17 (2) :142-149
مکی‌زاده فاطمه، بیگدلو اسماعیل. ترسیم و تحلیل شبکه مفهومی تولیدات علمی حوزه موضوعی کووید 19. تحقیقات نظام سلامت. 1400; 17 (2) :142-149

1- دانشیار، گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران
2- کارشناس ارشد، گروه علم‌سنجی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران
مقدمه: کووید 19 به دلیل بیماری‌زایی و شیوع گسترده آن در سراسر جهان، به یک نگرانی عمده بهداشت جهانی تبدیل شده است. پژوهش حاضر با هدف ترسیم و تحلیل شبکه مفهومی تولیدات علمی حوزه موضوعی کووید 19 در پایگاه PubMed جهت شناخت هرچه بیشتر این حوزه انجام گردید.
روش‌ها: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که به تحلیل محتوای متون با رویکرد علم‌سنجی پرداخت. جامعه تحقیق را 9999 مقاله حوزه بیماری کووید 19 تشکیل داد که در محدوده زمانی سال‌های 2021-2020 در پایگاه PubMed نمایه شده بود. تحلیل دادهها و ترسیم شبکه مفهومی با استفاده از نرم‌افزارهای Ravar PreMap، UCINET، NetDraw و VOSviewer انجام گرفت.
یافته‌ها: با توجه به شاخص‌های مرکزیت، مفاهیمی مانند SARS-CoV-2 و Pandemics، از جمله پرکاربردترین موضوعات این حوزه به شمار می‌رود. ساختار فکری این حوزه در چهار خوشه موضوعی شامل «پاندمی و کنترل بیماری‌های واگیردار»، «درمان کووید 19»، «عوامل مرتبط با شدت بیماری» و «قرنطینه و تشخیص کووید 19» قرار گرفت.
نتیجه‌گیری: با تحلیل موضوعات منتسب به مدارک، خوشه‌های موضوعی شکل گرفته دارای ارتباط ساختاری با یکدیگر هستند. بیشتر پژوهشگران به جنبه‌های پاندمی، کنترل بیماری‌های واگیردار و درمان کووید 19 توجه ‌داشتند. نیاز به انجام مطالعات چند بخشی (بررسی از زوایای متفاوت) در حوزه‌هایی همچون عوامل اجتماعی، اقتصادی، سیاسی یا فرهنگی که کمتر به آن توجه شده است، احساس می‌گردد.
دریافت: 1400/4/14 | پذیرش: 1399/11/10 | انتشار: 1399/11/10