مردانی حسن. ارزیابی کمی و کیفی فاضلاب شیمیایی و بیولوژیک و مدیریت دفع آنها در مراکز صنعتی- دارویی بیولوژیک استان البرز. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1400; 17 (2) :127-132
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1290-fa.html
کارشناس ارشد، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان تحقیقات و آموزش جهاد کشاورزی، کرج، ایران
چکیده: (1121 مشاهده)
مقدمه: فاضلاب در صنایع دارویی به دلیل دارا بودن آلودگیهای مختلف میکروبی و شیمیایی، حساسیت بالایی دارد و مدیریت مناسب آنها از اهمیت ویژهای برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی، ارزیابی، طبقهبندی و تعیین معیار خطر به منظور طراحی و ارایه فرایند و نحوه مدیریت فاضلاب در مراکز صنعتی- دارویی انجام شد.
روشها: این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود. بررسی و ارزیابی از طریق اندازهگیری، مطالعه فرایندها، تعیین مقدار و نوع مواد اولیه مصرفی و خطر آنها، ارزیابی خطر و مصاحبه حضوری انجام گرفت. سپس بر اساس یافتههای کمی و کیفی به دست آمده و با استفاده از رهنمودها، برنامه و فرایند نحوه مدیریت فاضلاب شیمیایی و بیولوژیک تهیه و ارایه گردید.
یافتهها: از کل فاضلاب شیمیایی، 60/0 درصد قابل تخلیه به شبکه فاضلاب شهری، 2/4 درصد قابل خنثیسازی، 5/1 درصد قابل ترقیق و 29/4 درصد غیر قابل تخلیه به شبکه بود. از مجموع فاضلاب میکروبی نیز 49/0 درصد نیاز به بیخطرسازی داشت و 51/0 درصد بدون نیاز به بیخطرسازی، قابل تخلیه به شبکه بود.
نتیجهگیری: بخش عمده فاضلاب در مراکز صنعتی- دارویی، از نوع بیخطر است و با طراحی یک فرایند مدیریت فاضلاب و تدوین دستورالعملهای اجرایی، میتوان از گزینه تخلیه به شبکه فاضلاب و یا استفاده از سیستم تصفیه متعارف برای بخش بیخطر و کمخطر فاضلاب و توانمندی شرکتهای امحای ذیصلاح به منظور دفع بخش خطرناک فاضلاب این مراکز استفاده نمود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1400/4/14 | پذیرش: 1400/4/15 | انتشار: 1400/4/15