دوره 17، شماره 2 - ( 4-1400 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 86-80 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shirani M, Zareie A, Meraci M, Askari G. The Association between Physical Activity and Sperm Quality Parameters: A Cross-Sectional Study in Iranian Infertile Men. HSR 2021; 17 (2) :80-86
شیرانی مهسا، زارعی آزاده، مرآثی محمدرضا، عسگری غلامرضا. بررسی ارتباط فعالیت فیزیکی با شاخص‌های کیفیت اسپرم: مطالعه مقطعی در مردان نابارور مراجعه‌کننده به مرکز ناباروری رویان شهر اصفهان. تحقیقات نظام سلامت. 1400; 17 (2) :80-86

1- کارشناس ارشد، کمیته تحقیقات دانشجویی و مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیه و علوم غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی ، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشیار، گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- دانشیار، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مقدمه: پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط فعالیت فیزیکی و شاخص‌های کیفیت اسپرم در مردان نابارور مراجعه‌کننده به مرکز ناباروری شهر اصفهان در سال 1398 انجام شد.
روش‌ها: در این مطالعه مقطعی، 175 مرد نابارور (55-18 ساله) مراجعه‌کننده به کلینیک ناباروری رویان اصفهان، پس از تکمیل کردن رضایت‌نامه کتبی، وارد تحقیق شدند. داده‌های دموگرافیک نمونه‌ها به وسیله پرسش‌نامه و اطلاعات فعالیت فیزیکی آن‌ها (شدت، نوع و مدت زمان) با کمک پرسش‌نامه بین‌المللی فعالیت فیزیکی (International Physical Activity Questionnaires یا IPAQ) جمع‌آوری گردید. شاخص‌های کیفیت اسپرم (غلظت- حرکت- مورفولوژی و حجم) نیز با استفاده از تست اسپرماتوگرام بررسی شد. داده‌ها در نرم‌افزار SPSS و سطح معنی‌داری0/05 > P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: به سبب عدم پراکندگی داده‌های فعالیت فیزیکی، کل افراد مورد بررسی در گروه فعالیت بدنی با شدت متوسط طبقه‌بندی شدند. برای ارزیابی دقیق‌تر رابطه بین فعالیت فیزیکی با شاخص‌های غیر نرمال اسپرم، از آزمون رگرسیون لجستیک چند متغیره (نسبت شانس) با فاصله اطمینان (95 درصد) استفاده شد. جهت بررسی آنالیزها، به سبب عدم پراکندگی داده‌های فعالیت فیزیکی، از مقادیر میانه METs استفاده گردید و هیچ‌گونه ارتباط معنی‌داری بین شاخص‌های کیفیت اسپرم و سطوح بیشتر از میانه در مقایسه با سطح رفرنس (سطوح کمتر از میانه فعالیت فیزیکی) در شرکت‌کنندگان مشاهده نشد.
نتیجه‌گیری: در پژوهش حاضر، رابطه معنی‌داری بین شاخص‌های کیفیت اسپرم و الگوی فعالیت فیزیکی مردان نابارور یافت نشد. همچنین، بین نمایه توده بدنی و شاخص‌های کیفیت اسپرمی ارتباطی وجود نداشت.
دریافت: 1400/4/15 | پذیرش: 1400/4/15 | انتشار: 1400/4/15