Research code: IR.IAU.SHK.REC.1400.005
Ethics code: IR.IAU.SHK.REC.1400.005
Kazemi E, Ghazanfari A, Mashhadizadeh S, Ahmadi R. Comparison of the Effectiveness and Stability of Integrated Transdiagnostic Treatment and Dialectical Behavior Therapy on Psychological Well-Being and Pain Perception in Patients with Cancer in Isfahan, Iran. J Health Syst Res 2022; 18 (1) :8-16
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1327-fa.html
کاظمی احسان، غضنفری احمد، مشهدیزاده شهرام، احمدی رضا. مقایسه اثربخشی و پایداری آموزش فراتشخیصی یکپارچهنگر و رفتاردرمانی دیالکتیک بر بهزیستی روانشناختی و ادراک درد در بیماران مبتلا به سرطان شهر اصفهان. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1401; 18 (1) :8-16
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1327-fa.html
1- دانشجوی دکتری تخصصی، گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2- دانشیار، گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
3- استادیار، گروه علوم پایه پزشکی، دانشکده علوم پزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
4- استادیار، گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
چکیده: (1698 مشاهده)
مقدمه: روند سرطان و درمان آن بر روی بیماران تأثیراتی میگذارد؛ به نحوی که عملکرد جسمی و روانی فرد مبتلا کاهش مییابد. در این راستا، بهرهگیری از رویکردهای درمانی جهت بهبود مشکلات روان ناشی از بیماری شناسایی و ارایه شده است که با توجه به تکرار راهبردهای درمانی دیگر و تنوع مشکلات روانشناختی بیماران مبتلا به سرطان، عدم بهرهگیری از دو راهبرد فراتشخیصی یکپارچهنگر و رفتاردرمانی دیالکتیک (Dialectical behavior therapy یا DBT) در گروه بیماران مبتلا به سرطان و با توجه به تأثیر مهارت شناختی فرد در حفظ سلامت روان، هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچهنگر و DBT بر بهزیستی روانشناختی و ادراک درد بیماران مبتلا به سرطان شهر اصفهان بود.
روشها: طرح این مطالعه نیمهآزمایشی از نوع پیشآزمون، پسآزمون و دوره پیگیری همراه با گروه شاهد بود. جامعهی آماری تحقیق را کلیه بیماران مبتلا به انواع سرطان شهر اصفهان در سال 1400 تشکیل دادند. نمونهها شامل 63 نفر از بیماران مبتلا به سرطان بود که به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت قرعهکشی در سه گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. اطلاعات با کمک پرسشنامه ادراک درد (McGill Pain Questionnaire یا MPQ) و بهزیستی روانشناختی Ryfe جمعآوری گردید و با استفاده از آزمون Repeated measures ANOVA در نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: آموزش فراتشخیصی یکپارچهنگر و DBT، بر بهبود ادراک درد و بهزیستی روانشناختی بیماران مبتلا به سرطان گروه مداخله نسبت به گروه شاهد اثربخش بود. همچنین، تفاوت معنیداری بین دو راهبرد آموزشی (فراتشخیصی یکپارچهنگر و DBT) در مرحله پسآزمون به ترتیب 58/0 و 42/0، برای متغیر ادراک درد، برای متغیر بهزیستی روانشناختی به ترتیب 27/0 و 17/0، مرحلهی پیگیری برای متغیر ادراک درد به ترتیب 58/0 و 43/0 و برای متغیر بهزیستی روانشناختی به ترتیب 30/0 و 17/0 به دست آمد (01/0 > P). درمان فراتشخیصی یکپارچهنگر بر بهزیستی روانشناختی و ادراک درد بیماران مبتلا به سرطان مؤثرتر بود.
نتیجهگیری: درمان فراتشخیصی یکپارچهنگر و DBT منجر به افزایش بهزیستی روانشناختی و بهبود ادراک درد در بیماران میشود و متخصصان حوزه سلامت میتوانند از این روش درمانی جهت بهبود عملکرد روانی بیماران استفاده کنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی سلامت دریافت: 1400/7/26 | پذیرش: 1400/9/14 | انتشار: 1401/1/15