دوره 19، شماره 3 - ( 7-1402 )                   جلد 19 شماره 3 صفحات 208-200 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 35825

Ramezani-Mooziraji M, Dezvareh G. Life Cycle Assessment of the Sponge Iron Production Process Using OpenLCA Software: A Case Study of Khuzestan Steel Plant, Iran. HSR 2023; 19 (3) :200-208
رمضانی موزیرجی مازیار، دزواره قربانعلی. ارزیابی چرخه حیات فرایند تولید آهن اسفنجی با استفاده از نرم‌افزار OpenLCA: مطالعه موردی کارخانه فولاد خوزستان. تحقیقات نظام سلامت. 1402; 19 (3) :200-208

1- کارشناس ارشد، گروه محیط زیست، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران
2- استادیار، گروه محیط زیست، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
مقدمه: از آن‌جایی که آهن اسفنجی خوراک اصلی کوره‌های فولادسازی به ویژه کوره‌های قوس الکتریکی (Electric arc furnaces یا EAFs) جهت تولید فولاد خام است، تولید باکیفیت آن، از جمله دغدغه‌های صنعت فولاد می‌باشد. فرایند احیا شامل تبدیل گندله به آهن اسفنجی با استفاده از گازهای احیایی، سال‌هاست در ایران مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین، باید ارزیابی زیست محیطی درستی انجام شود تا کمترین اثرات منفی را بر محیط زیست داشته باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، ارزیابی چرخه حیات تولید آهن اسفنجی به روش Midrex با استفاده از گاز طبیعی در ایران و مقایسه تأثیرات مرتبط با فرایندهای مختلف تولید بود. مطالعه عمده فرایندها و ورودی‌های تأثیرگذار بر اثرات زیست محیطی تولید آهن اسفنجی را مشخص و روش‌های مؤثر برای جلوگیری از آلودگی را پیشنهاد نمود.
روش‌ها: در این مطالعه، از نرم‌افزار OpenLCA با پایگاه داده Ecoinvent و روش ارزیابی +IMPACT2002 استفاده شد. داده‌های موجودی چرخه عمر، از میانگین عملکرد کارخانجات در مدت یک سال تهیه گردید و واحد عملکردی نیز یک تن آهن اسفنجی تولید شده در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: در میان اثرات زیست محیطی، «انرژی غیر تجدید شونده، تنفس ذرات معدنی و گرمایش جهانی» به ترتیب بیشترین اثرات را داشتند؛ به طوری که این سه دسته تأثیر، در مجموع 5/87 درصد از کل اثرات زیست محیطی را شامل شد. در میان فرایندها نیز بیشترین اثرات مربوط به تولید آهن اسفنجی (8/62 درصد) بود و پس از آن، فرایند تولید گندله با سهیم بودن 8/37 درصد در جایگاه بعدی قرار داشت. بیشترین اثرات زیست محیطی حاصل از مواد ورودی نیز به ترتیب شامل گاز طیبیعی (3/44 درصد) و سنگ آهن (9/23 درصد) بود.
نتیجه‌گیری: با وجود پیشرفت‌های قابل توجه در صنایع تولید آهن اسفنجی در دهه‌های اخیر، هنوز مصرف انرژی، انتشارات ذرات معدنی و تولید کربن دی‌اکسید زیادی دارند. انجام یک ارزیابی چرخه حیات به تولیدکنندگان امکان شناسایی فرایندهایی که بیشترین آلودگی را دارند، می‌دهد تا برای بهبود آن برنامه‌ریزی‌های لازم انجام شود.

مازیار رمضانی موزیرجی: google scholar
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مهندسی بهداشت محیط