دوره 19، شماره 2 - ( 4-1402 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 102-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 95/10
Ethics code: IR.GMU.REC.1395.46

Shareinia H, Mamashli F, Mehranipoor B, Sadegh-Moghadam L, Daneshfar M. The Relationship between Spiritual Health and Hope by Adherence to the Medication Regimen in the Elderly with Type 2 Diabetes. HSR 2023; 19 (2) :95-102
شارعی‌نیا حبیب، ممشلی فاطمه، مهرانی‌پور بهاره، صادق مقدم لیلا، دانشفر مجید. ارتباط بین سلامت معنوی و امید با تبعیت از رژیم دارویی در سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو. تحقیقات نظام سلامت. 1402; 19 (2) :95-102

1- استادیار، گروه پرستاری داخلی- جراحی، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران
2- کمیته تحقیقات و فن‌آوری دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران
3- دانشیار، گروه پرستاری سالمندی، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران
4- مربی، گروه پرستاری داخلی- جراحی، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران
مقدمه: با توجه به افزایش روزافزون جمعیت سالمندان و بیماریهای مزمن از جمله دیابت، پژوهش حاضر به منظور بررسی ارتباط سلامت معنوی و امید با تبعیت از رژیم دارویی در سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو انجام گرفت.
رو‌ش‌ها: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که در کلینیک دیابت بیمارستان 22 بهمن گناباد انجام شد. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسش‌نامه‌های‌ Herth Hope Index (HII)، سلامت معنوی Paloutzian و Ellison و تبعیت از رژیم دارویی Morisky (Morisky Medication Adherence Scale یا MMAS) به روش مصاحبه جمع‌آوری گردید. در نهایت، داده‌ها با استفاده از آزمون‌های Independent t، ANOVA و ضریب Spearman در نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: بیشتر شرکت‌کنندگان از سلامت معنوی بالا، امید زیاد و پایبندی کم به رژیم دارویی برخوردار بودند. علاوه بر این، بهزیستی معنوی به طور مستقیمی با پایبندی به درمان ارتباط داشت (05/0 > P)، اما بین امید با تبعیت از رژیم درمانی ارتباطی مشاهده نشد (05/0 < P).
نتیجه‌گیری: امید بالا در یک سالمند نمیتواند دلیلی بر تبعیت مطلوب از رژیم دارویی باشد، بلکه برای تبعیت دارویی مناسب، لازم است سالمند اطلاعات درست و کافی از برنامه دارویی و درمانی خود داشته باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی سلامت
دریافت: 1400/11/3 | پذیرش: 1401/8/25 | انتشار: 1402/4/15