Charkazi A, Mir Aeiz S Z, Razzagh Nejad A, Shahnazi H, Hasanzadeh A, Badleh M T. Breast Feeding Status during the First Two Years of Infants’ life and its Risk Factors based on BASNEF Model Structures in Isfahan. J Health Syst Res 2011; 6 (2)
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-137-fa.html
عبدالرحمان چرکزی ، سیده زینب میرآئیز ، آتنا رزاق نژاد ، حسین شهنازی ، اکبر حسن زاده ، محمد تقی بادله . وضعیت تغذیه با شیر مادر تا پایان دوسالگی و عوامل مؤثر بر آن از طریق سازههای مدل بزنف در شهر اصفهان 1388. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1389; 6 (2)
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-137-fa.html
1- دانشجوی دکترای تخصصی آموزش بهداشت، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران و گروه بهداشت عمومی، دانشکده پیراپزشکی و بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.
2- دانشجوی دوره کارشناسی، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
3- دانشجوی دکترای تخصصی آموزش بهداشت، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
4- کارشناس ارشد آمار زیستی، مربی، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
5- کارشناس ارشد زبان انگلیسی، مربی، گروه دروس عمومی، معاونت آموزشی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.
چکیده: (1183 مشاهده)
مقدمه: تغذیه با شیر مادر تابع شرایط اجتماعی و فرهنگی جوامع است. مدل بزنف یکی از مدلهای جامع مطالعه رفتار به خصوص در کشورهای در حال توسعه میباشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت تغذیه با شیر مادر تا پایان دوسالگی و عوامل مؤثر بر آن از طریق سازههای مدل بزنف انجام گرفت. روشها: پژوهش حاضر توصیفیـ تحلیلی ازنوع مقطعی میباشد. تعداد 406 مادر دارای کودک 6 الی 24 ماهه به طور نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای انتخاب شدند. اطلاعات با پرسشنامهای مشتمل بر 5 بخش براساس سازههای مدل بزنف به همراه اطلاعات دموگرافیک جمعآوری گردید. و از طریق نرمافزار آماری spss 18 و با استفاده از آزمونهای کای اسکوئر و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شد. یافتهها: شیوع تغذیه با شیرمادر351 نفر ) 4/86 درصد) بود. 333 نفر (82 درصد) دارای آگاهی خوب بودند. بین سطح آگاهی و رفتار شیردهی مادران ارتباط معنیداری وجود داشت (p< 0.05). 285نفر (2/70 درصد ) دارای نگرش مطلوب و خیلی مطلوبی بودند. بین نگرش و رفتارشیردهی مادران ارتباط آماری معنیدار یافت نشد (p>0.05). بین هنجارهای انتزاعی همسر، مادر و مادرشوهر با رفتار شیردهی مادران ارتباط آماری معنیدار وجود داشت (p< 0.05) ولی در مورد عوامل قادرساز این ارتباط یافت نشد (p>0.05). همچنین بین نوع تغذیه شیرخوار و متغیرهای نوع زایمان، تعداد فرزندان و سن مادران ارتباطی مشاهده نشد (p>0.05). نتیجهگیری: علاوه بر وجود آگاهی و اطلاعات مادران شیرده، حمایت و تشویق همسر، مادر و مادر شوهر بعنوان هنجارهای انتزاعی در رفتار شیردهی مادران تاثیرمثبتی دارند و در برنامههای تغذیه با شیر مادر به نقش این عوامل توجه بیشتری باید مبذول شود. واژههای کلیدی: تغذیه با شیر مادر، شیرخوار، مدل بزنف، عوامل قادرساز، هنجارهای انتزاعی.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1389/12/24 | انتشار: 1389/12/24