دوره 18، شماره 2 - ( 4-1401 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 153-144 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 1245879

Alvand N, Alimoradi M, Baghdadi M, Marjani A, Momeni-Isfahani T. Application of a Novel Metal-Phase Microextraction as a Solventless Method for Determination of Nickel in Water Samples. HSR 2022; 18 (2) :144-153
الوند نسرین، علیمرادی محمد، بغدادی مجید، مرجانی اعظم، مومنی‌ اصفهانی طاهره. استفاده از روش نوین ریزاستخراج فاز فلزی به عنوان روش بدون حلال آلی جهت اندازه‌گیری نیکل در نمونه‌های آب. تحقیقات نظام سلامت. 1401; 18 (2) :144-153

1- دانشجوی دکتری تخصصی، گروه شیمی تجزیه، دانشکده علوم پایه، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
2- استاد، گروه شیمی تجزیه، دانشکده علوم پایه، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
3- دانشیار، گروه شیمی تجزیه، دانشکده علوم پایه، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک و گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، تهران، ایران
4- دانشیار، گروه شیمی معدنی، دانشکده علوم پایه، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
5- استادیار، گروه شیمی تجزیه، دانشکده علوم پایه، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
مقدمه: در پژوهش حاضر، یک روش ریزاستخراج نیکل سازگار با محیط زیست بر پایه فاز جامد به کمک فلز آهن جفت شده با اسپکتروفوتومتری جذب اتمی شعله‌ای مورد بررسی قرار گرفت. به دلیل عدم استفاده از حلال‌های آلی، این روش می‌تواند به عنوان یک روش سبز به منظور استخراج و کاهش حد تشخیص نیکل در نمونه‌های آب مورد استفاده قرار گیرد.
روش‌ها: با افزودن 06/0 گرم سدیم بروهیدرید به 100 میلی‌لیتر محلول حاوی یون‌های آهن (II) به غلظت 12 میلی‌گرم بر لیتر و نیکل، این یون‌ها به ذرات با ظرفیت صفر تبدیل شد و ذرات نیکل در میکروذرات آهن حبس و به همراه آن ته‌نشین ‌شوند. سپس فاز جامد تشکیل شده در 200 میکرولیتر اسید هیدروکلریک 6 نرمال حل و غلظت نیکل در آن از طریق جذب اتمی اندازه‌گیری گردید. برای بهینه‌سازی فرایند، اثر pH (1 تا 8)، مقدار پتاسیم هیدروژن فتالات (3/0-02/0 گرم)، غلظت آهن (II) (5-20/2 میلی‌گرم بر لیتر)، سدیم بروهیدرید (۲/۰ تا ۰۱/۰گرم)، زمان (15-5/0 دقیقه) و دما (80-20 درجه سانتی‌گراد) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، اثر یون‌های مزاحم در تحقیق بررسی شد. در نهایت، ارقام شایستگی روش به دست آمد و عملکرد روش روی نمونه‌های آب واقعی مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته‌ها: با بهینه‌سازی صورت گرفته، سدیم بروهیدرید 06/0 گرم، 5/4 = pH، غلظت آهن (II) 5/2 میلی‌گرم بر لیتر، مقدار پتاسیم هیدروژن فتالات 08/0 گرم، زمان 4 دقیقه، دمای 50 درجه سانتی‌گراد و حجم نمونه 100 میلی‌لیتر به عنوان شرایط بهینه برای فرایند انتخاب گردید. فاکتور تغلیظ 410، حد تشخیص ۳/۰ نانوگرم بر میلی‌لیتر و میزان انحراف استاندارد نسبی (Relative standard deviation یا RSD)، 7/2 درصد به دست آمد.
نتیجه‌گیری: با توجه به حد تشخیص پایین و حذف حلال‌های آلی در ریزاستخراج فلز نیکل، این روش به عنوان یک روش مورد اعتماد برای اندازه‌گیری مقادیر بسیار پایین نیکل با راندمان بسیار قابل قبول می‌باشد. این حد تشخیص پایین به دلیل فاکتور تغلیظ خیلی بالا است که در بین روش‌های ریزاستخراج دیگر میزان قابل توجهی می‌باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مهندسی بهداشت محیط
دریافت: 1400/11/13 | پذیرش: 1401/1/23 | انتشار: 1401/4/15