Asgari G, Sidmohammadi A, Ebrahimi A. Performance Evaluation of Catalytic Ozonation Process with Pumice in Removal of Humic Acids from Aqueous Solutions. HSR 2011; 6 (2)
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-138-fa.html
قربان عسگری ، عبدالمطلب صید محمدی ، افشین ابراهیمی . بررسی عملکرد فرایند ازنزنی کاتالیزوری با پامیس درحذف اسید هیومیک از محلولهای آبی. تحقیقات نظام سلامت. 1389; 6 (2)
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-138-fa.html
1- عضو هیأت علمی، گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
2- عضو هیأت علمی، گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- استادیار، مرکز تحقیقات محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
چکیده: (704 مشاهده)
مقدمه: در سالهای اخیر استفاده از گندزداهای مختلف و کنترل ترکیبات آلی طبیعی، دو روشی هستند که عموماً در تصفیه آب برای کاهش تشکیل محصولات جانبی کلرزنی به کار برده میشوند. ازنزنی کاتالیزوری، یک روش جدید برای افزایش راندمان فرایند ازنزنی متداول میباشد. این مطالعه با هدف بررسی امکانسنجی استفاده از پامیس به عنوان کاتالیزور در فرایند ازنزنی جهت حذف اسید هیومیک از محلولهای آبی، صورت گرفت. روشها: این مطالعه یک مطالعه تجربی میباشد که در آزمایشگاه شیمی آب و فاضلاب دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد. جهت تعیین ساختار ملکولی و ترکیب شیمیایی پامیس، از تکنیک پراکنش پرتو ایکس (XRF) و XRD استفاده شد. آزمایشهای ازنزنی کاتالیزوری در راکتور نیمه منقطع انجام شد و غلظت ازن به روش یدومتری تعیین گردید. تغییرات غلظت اسید هیومیک در نمونهها با استفاده از اسپکتروفتومتر در طول موج 254 نانومتر تعیین شد. تأثیر پارامترهای مختلف از قبیلpH ، زمان تماس، دوز پامیس و ترت بوتیل الکل در فرایند حذف اسید هیومیک بررسی شد و نتایج به دست آمده با نرمافزار اکسل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: استفاده از پامیس به عنوان کاتالیزور، سرعت تجزیه اسید هیومیک را تا 8 برابر افزایش میدهد و با افزایش pH از 4 تا 12 و دوز کاتالیزور از 25/0 تا 10 گرم، راندمان حذف افزایش مییابد. فرایند کاتالیزوری در مقایسه با فرایند ازنزنی متداول، اسید هیومیک را در زمان کمتری (10 دقیقه) با راندمان قابل توجهی (90 درصد) حذف میکند. علاوه بر آن، نتایج به دست آمده نشان میدهند تأثیر عوامل مداخلهکننده درفرایند ازنزنی کاتالیزوری در مقایسه با فرایند ازنزنی متداول قابل توجه نیست. نتیجهگیری: به دلیل هزینه کم، دسترسی آسان به مواد اولیه و عملکرد قابل توجه پامیس به عنوان کاتالیزور، این سنگ میتواند به عنوان کاتالیزور در فرایند ازنزنی متداول برای حذف آلایندههای آلی به کار برده شود. واژههای کلیدی: ازنزنی کاتالیزوری، اسید هیومیک، پامیس، ازنزنی متداول
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1389/12/24 | انتشار: 1389/12/24