دوره 19، شماره 1 - ( 1-1402 )                   جلد 19 شماره 1 صفحات 41-32 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: IR.LUMS.REC.1399.292
Ethics code: IR.LUMS.REC.1399.292

Poorseyed S R, Moradi Z. The Effectiveness of Integrated Treatment Based on Acceptance and Commitment Therapy and Positivity on Adherence to Treatment and Life Expectancy of Women with Rheumatoid Arthritis: Single Subject Study. HSR 2023; 19 (1) :32-41
پورسید سید رضا، مرادی زهرا. اثربخشی درمان تلفیقی مبتنی پذیرش و تعهد و مثبت‌نگر بر تبعیت از درمان و امید به زندگی زنان مبتلا به آرتریت روماتوئید: مطالعه تک موردی. تحقیقات نظام سلامت. 1402; 19 (1) :32-41

1- استادیار، گروه روان‌شناسی، مرکز آموزشی عالی اقلید، اقلید، ایران
2- دانشجوی دکتری تخصصی، گروه مشاوره، دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
مقدمه: آرتریت روماتوئید نوعی بیماری خودایمنی پیش‌رونده با علایم بالینی متغیر و التهابی است که باعث درد، خشکی و کاهش عملکرد مفاصل می‌شود. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان تلفیقی مبتنی بر پذیرش و تعهد (Acceptance and commitment therapy یا ACT) و مثبت‌نگر بر تبعیت از درمان و امید به زندگی زنان باردار مبتلا به روماتیسم انجام شد.
روش‌ها: در این مطالعه از طرح آزمایشی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه ناهم‌زمان استفاده گردید. جامعه آماری متشکل از کلیه زنان مبتلا به روماتیسم در خرم‌آباد و حجم نمونه شامل 3 نفر بود که به صورت در دسترس از میان زنان مبتلا انتخاب شدند. پروتکل درمان تلفیقی ACT و مثبت‌نگر در سه مرحله خط پایه و 10 جلسه مداخله 90 دقیقه‌ای و پیگیری سه مرحله‌ای اجرا گردید و آزمودنی‌ها به مقیاس‌های تبعیت از درمان و امید به زندگی پاسخ دادند.
یافته‌ها: داده‌ها به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا و فرمول درصد بهبودی تحلیل گردید. بر این اساس، میانگین میزان بهبودی در متغیر تبعیت از درمان در مرحله پس از درمان سه نفر، 7/62 درصد و پیگیری، 5/60 درصد و در متغیر امید به زندگی در مرحله پس از درمان میانگین هر سه نفر، 3/53 درصد و میانگین پیگیری 03/51 درصد گزارش شد.
نتیجه‌گیری: درمان تلفیقی ACT و مثبت‌نگر بر تبعیت از درمان و امید به زندگی زنان مبتلا تأثیرگذار می‌باشد. بنابراین، پیشنهاد می‌شود از این درمان جهت افزایش تبعیت از درمان و امید به زندگی در این بیماران استفاده گردد.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: روانشناسی سلامت
دریافت: 1401/5/24 | پذیرش: 1401/7/19 | انتشار: 1402/1/15