دوره 20، شماره 1 - ( 1-1403 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 16-10 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 399924
Ethics code: IR.MUI.RESEARCH.REC.1399.752

Niknadaf F, Karimi-Zeverdegani S. Examining the Relationship between Safety Climate and Mental Workload with Stress, Anxiety and Depression in ABFA Personnel of Isfahan Province, Iran. HSR 2024; 20 (1) :10-16
نیک‌نداف فرشید، کریمی زوردگانی سارا. بررسی ارتباط جو ایمنی و بار کاری ذهنی با استرس، اضطراب و افسردگی در کارکنان آبفای استان اصفهان. تحقیقات نظام سلامت. 1403; 20 (1) :10-16

1- دانشجوی کارشناسی ارشد، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشیار، گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مقدمه: ارتباط جو ایمنی و بار کاری ذهنی با استرس، اضطراب و افسردگی، از جمله شاخص‌های ارزیابی عملکرد مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه‌ای در محیط کار می‌باشد که به ارزیابی نگرش کارکنان نسبت به مسایل ایمنی می‌پردازد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی ارتباط جو ایمنی و بار کاری ذهنی با استرس، اضطراب و افسردگی در کارکنان آبفای استان اصفهان بود.
روش‌ها: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی- مقطعی و جامعه آماری شامل 254 نفر از کارکنان اکیپ حوادث آب و فاضلاب شش منطقه شهر اصفهان و اکیپ بحران آب و فاضلاب و ناظران مربوط بود. ابزار جمع‌آوری اطلاعات، پرسش‌نامه استاندارد مقیاس افسردگی، استرس و اضطراب (Depression, Anxiety and Stress Scale-21 یا DASS-21)، پرسش‌نامه استاندارد ارزیابی جو ایمنی Nordic (Nordic Occupational Safety Climate Questionnaire یا NOSACQ) و پرسش‌نامه استاندارد بار کاری ذهنی (NASA Task Load Index یا NASA-TLX) بود.
یافته‌ها: افزایش بار کاری ذهنی در گروه هدف، با افزایش افسردگی، اضطراب و استرس همراه بود (050/0 > P). همچنین، ضرایب بتای محاسبه ‌شده منفی به دست آمد که افزایش افسردگی، اضطراب و استرس را با کاهش جو ایمنی در کارکنان گروه هدف نشان داد (050/0 > P).
نتیجه‌گیری: اکیپ بحران دارای بار ذهنی قابل توجهی در محیط کاری امروزی هستند؛ چرا که وظایف آن‌ها نیازمند احتیاط و توجه شدید است و باید عاری از هرگونه اشتباه باشد. بنابراین، باید تلاش شود تا از بار ذهنی آن‌ها کاسته شود تا بتوانند عملکرد بهتری داشته باشند. افزایش افسردگی ممکن است به طور قابل توجهی بر سلامت جسمی و روانی افراد تأثیر بگذارد و عملکرد، تعهد، کیفیت زندگی و رضایت آن‌ها را کاهش دهد. بنابراین، باید مؤلفه‌های بارهای ذهنی تحت کنترل درآیند و اقدامات مربوطه برای کاهش بار کاری انجام گردد.
واژه‌های کلیدی: ایمنی، بار کاری، استرس، اضطراب، افسردگی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار