دوره 19، شماره 2 - ( 4-1402 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 116-111 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: IR.MUI.RESEARCH.REC.1399.605
Ethics code: IR.MUI.RESEARCH.REC.1399.605

Bagherniya M, Navab F S, Kiani Z, Rouhani S M H, Foshati S. The Prevalence of Malnutrition Based on the Anthropometric Variables in Patients Undergoing Hemodialysis in Isfahan, Iran. HSR 2023; 19 (2) :111-116
باقرنیا محمد، نواب فاطمه سادات، کیانی زهرا، روحانی محمدحسین، فصحتی سحر. شیوع سوء تغذیه بر اساس شاخص‌های تن‌سنجی در بیماران تحت درمان با همودیالیز شهر اصفهان. تحقیقات نظام سلامت. 1402; 19 (2) :111-116

1- استادیار، مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی و گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشجوی کارشناسی ارشد، کمیته تحقیقات دانشجوبی و مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی و گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- استادیار، گروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
مقدمه: سوء تغذیه در بیماران تحت درمان با همودیالیز شایع است و تعداد قابل توجهی از این افراد، از علایم سوء تغذیه رنج می‌برند. با این وجود، تحقیق در زمینه وضعیت شاخص‌های تن‌سنجی با دید سوء تغذیه در این بیماران در شهر اصفهان انجام نشده است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی شیوع سوء تغذیه بر اساس شاخص‌های تن‌سنجی در بیماران تحت درمان با همودیالیز شهر اصفهان بود.
روش‌ها: این مطالعه توصیفی- مقطعی، بر روی 260 نفر از بیماران تحت درمان با همودیالیز در بیمارستان‌های حجتیه (عج)، فارابی، زهرای مرضیه (س)، شریعتی و امین در شهر اصفهان در سال 1400 انجام شد. وزن، قد، دور کمر و دور بازوی بیمارانی که معیارهای ورود به تحقیق را داشتند، مورد ارزیابی قرار گرفت و شاخص سوء تغذیه بر اساس پژوهش‌های پیشین که در ایران انجام شده است، تعیین گردید. از آزمون Independent t جهت مقایسه تفاوت میانگین شاخص‌‌های مورد بررسی در دو گروه مردان و زنان استفاده شد.
یافته‌ها: بیش از نیمی از مردان (9/58 درصد) دارای نمایه توده بدنی (Body mass index یا BMI) و دور بازوی (0/53 درصد) کمتر از حد طبیعی بودند. در بیشتر زنان نیز BMI (3/73 درصد)، دور کمر (0/52 درصد) و دور بازوی (0/73 درصد) کمتر از حد طبیعی بیش از 50 درصد گزارش گردید.
نتیجه‌گیری: درصد قابل‌ توجهی از بیماران مورد بررسی از نظر تغذیه‌ای وضعیت نامطلوبی داشتند. بنابراین، لازم است غربالگری تغذیه‌ای به ‌صورت دوره‌ای برای بیماران تحت درمان با همودیالیز صورت‌گیرد و اقدامات مورد نیاز برای پیشگیری یا درمان سوء تغذیه در آن‌ها انجام شود.
سیدحسین روحانی : google scholar
واژه‌های کلیدی: سوء تغذیه، تن‌سنجی، همودیالیز، ایران