دوره 6، شماره 3 - ( 12-1389 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Paknahad Z, Saboktagin M. Studying the Blood Pressure in Isfahan Rural Residents and Its Relationship with BMI. HSR 2011; 6 (3)
زمزم پاک نهاد ، مریم سبکتگین . بررسی فشار خون و ارتباط آن با نمایه توده بدن در ساکنین روستاهای شهرستان اصفهان. تحقیقات نظام سلامت. 1389; 6 (3)

1- دانشیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
2- مرکز بهداشت استان اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
مقدمه: چاقی یک فاکتور خطر مستقل برای ابتلا به بیماری‌‌های قلبی- عروقی، دیابت نوع 2، بیماری‌های کیسه صفرا، سرطان‌های مختلف، التهاب مفاصل و مرگ و میر می‌باشد. افزایش وزن طی بزرگسالی به ویژه در دهه‌های سوم و چهارم زندگی با افزایش فشار خون همراه می‌باشد. روش‌ها: در این مطالعه مقطعی تعداد 1493 (1159 زن و 334 مرد) فرد 16 تا 85 ساله در 12 منطقه روستایی اطراف اصفهان به طور تصادفی از بین افراد قابل دسترسی مورد بررسی قرار گرفتند و متغیرهای فشار خون، سن، قد، وزن، جنس و ارتباط بین آن‌ها مورد مطالعه قرار گرفت. BMI از رابطه وزن و قد محاسبه شد. آنالیز آماری اطلاعات به وسیله نرم‌افزار SPSS11.5 و با استفاده از آزمون ANOVA و محاسبه ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی ارتباط‌‌ها صورت گرفت. یافته‌ها: میانگین نمایه توده بدن در این مطالعه 37/23 کیلوگرم بر متر مربع، فشار سیستولی 122 و فشار دیاستولی 76 میلی‌متر جیوه بود. در این مطالعه بیش از نصف افراد شرکت کننده BMI در محدوده طبیعی 24-20 و درصد کمی BMI بالاتر از 40 را دارا بودند. فشار خون سیستولیک و دیاستولیک ارتباط معنی‌داری با BMI داشت (0001/0 > P، 202/0 = r). بر اساس آزمون ANOVA فشار خون سیستولیک و دیاستولیک به طور معنی‌داری در بین گروه‌های مختلف BMI متفاوت بود (0001/0 > P). نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق نیز ارتباط فشار خون و BMI را تأیید می‌کند. به نظر می‌رسد افزایش وزن با احتباس نمک و مایعات، باعث افزایش فشار خون می‌شود، بنابراین کنترل وزن جزء مهمی در کنترل فشار خون محسوب می‌شود. کنترل فشار خون از طریق پیشگیری اولیه با شناسایی موارد جدید و در معرض خطر امکان پذیر است.   واژه‌های کلیدی: چاقی، فشار خون، نمایه توده بدن.
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1389/12/24 | انتشار: 1389/12/24