مقدمه: در دهههای اخیر، وجود آلایندههای نوظهور و به ویژه آنتیبیوتیکها در منابع آب سطحی و زیرزمینی مورد توجه قرار گرفته است. وجود این ریزآلایندهها حتی در غلظتهای پایین، تأثیرات قابل توجهی بر محیط زیست و سلامت انسان دارد و باید تا حد امکان از ورود آنها به خاک و به خصوص آبهای پذیرنده جلوگیری کرد. از آنجایی که پساب تصفیهخانههای فاضلاب شهری یکی از مهمترین منابع تخلیه آنتیبیوتیکها به محیط محسوب میشوند، هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی کارایی تصفیهخانههای فاضلاب شهری در حذف آنتیبیوتیکها بود.
روشها: در این مطالعه، تصفیهخانه فاضلاب شرق اصفهان با سیستم برکههای تثبیت تلفیقی و تصفیهخانه فاضلاب جنوب اصفهان با سیستم لجن فعال متعارف و چهار آنتیبیوتیک آمپیسیلین، آموکسیسیلین، پنیسیلین و سفالکسین که همگی در گروه بتالاکتامها قرار دارند، انتخاب گردید و راندمان حذف آنها در هر دو تصفیهخانه مورد بررسی قرار گرفت. نمونهها از فاضلاب ورودی و پساب خروجی هر دو تصفیهخانه در 13 نوبت جمعآوری و بلافاصله پس از انتقال به آزمایشگاه آنالیز شد. مقادیر آنتیبیوتیکها بهکمک دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارکرد بالا (High-performance liquid chromatography یا HPLC) تعیین گردید.
یافتهها: میانگین راندمان حذف آنتیبیوتیکهای هدف در تصفیهخانه فاضلاب شرق اصفهان به ترتیب برای آمپیسیلین، آموکسیسیلین، پنیسیلین و سفالکسین 84/19 ± 22/86، 38/31 ± 35/34، 42/19 ± 80/89 و 81/23 ± 75/78 درصد به دست آمد. میانگین راندمان حذف آنتیبیوتیکها در تصفیهخانه فاضلاب جنوب اصفهان برای آمپیسیلین 88/24 ± 85/66 درصد، آموکسیسیلین 29/33 ± 82/54 درصد، پنیسیلین 85/21 ± 76/82 درصد و سفالکسین 76/21± 65/87 درصد گزارش گردید.
نتیجهگیری: یافتههای مطالعه نشان داد که تصفیهخانههای شهری اصفهان قادر به حذف کامل آنتیبیوتیکها نیستند. بر اساس تجزیه و تحلیلهای آماری، تفاوت معنیداری در غلظت آنتیبیوتیکها در هر دو تصفیهخانه وجود داشت و بین راندمان حذف آنتیبیوتیکها و سایر شاخصهای اصلی فاضلاب همبستگی مهمی مشاهده نشد. در نتیجه، نیاز به کنترل شدیدتر بر تخلیه پساب به رودخانه یا استفاده از آن برای آبیاری کشاورزی وجود دارد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |