Research code: 55460
Ethics code: IR.TUMS.SPH.REC.1400.261
Mokhtari-Molaei S, Sadeghi R, Tol A, Sabouri M, Saadat-Gharin S, Rahimi-Foroushani A. Relationship between Food Preferences, Body Mass Index, and Demographic Variables among Second-Year Primary School Students in Malekan City, Iran. J Health Syst Res 2024; 19 (4) :273-281
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1530-fa.html
مختاری ملایی سمیه، صادقی رویا، طل آذر، صبوری مریم، سعادت قرین شهرزاد، رحیمی فروشانی عباس. ارتباط وضعیت ترجیحات غذایی و شاخص توده بدنی با متغیرهای دموگرافیک در دانشآموزان دوره دوم ابتدایی شهرستان ملکان. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1402; 19 (4) :273-281
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1530-fa.html
1- کارشناس ارشد، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- استاد، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- دکتری تخصصی، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4- دانشجوی دکتری تخصصی، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
5- کارشناس ارشد، گروه علوم انسانی، دانشگاه فنی و حرفهای، تهران، ایران
6- استاد، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
چکیده: (1261 مشاهده)
مقدمه: ترجیحات غذایی تعیینکننده انتخاب غذا هستند و به طور قابل توجهی با رژیم غذایی و پیامدهای سلامتی ارتباط دارند. چاقی و اضافه وزن یکی از مشکلات سلامتی نوجوانان در دنیا میباشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط وضعیت ترجیحات غذایی و شاخص توده بدنی (Body mass index یا BMI) با متغیرهای دموگرافیک در دانشآموزان دوره دوم ابتدایی شهرستان ملکان در استان آذربایجان شرقی انجام شد.
روشها: این مطالعه از نوع مقطعی، توصیفی- تحلیلی بود که بر روی 582 دانشآموز دختر و پسر مقطع ابتدایی دوره دوم مدارس دولتی و غیر انتفاعی سه شهر شهرستان ملکان (ملکان، لیلان و مبارکشهر) به روش نمونهگیری خوشهای تصادفی دو مرحلهای انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه دو قسمتی سؤالات زمینهای و پرسشنامه محقق ساخته ترجیحات غذایی به صورت آنلاین در بستر برنامه پرسلاین ﺟﻤﻊآوری گردید. از نسبت روایی محتوا (Content validity ratio یا CVR) و شاخص روایی محتوا (Content validity index یا CVI) برای روایی و از ضریب Cronbach´s alpha جهت پایایی پرسشنامه استفاده شد (98/0 = CVI، 91/0 = CVR). ﺩﺍﺩﻩﻫﺎ با استفاده از آزمونهای Mann–Whitney، t، One-way ANOVA، Kruskal-Wallis و 2c در ﻧﺮﻡﺍﻓﺰﺍﺭ SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: بین ترجیحات غذایی دانشآموزان با متغیرهای جنسیت (001/0 > P)، سن (۰27/۰ = P)، پایه تحصیلی (۰27/۰ = P)، تحصیلات مادر (028/0 = P)، شغل مادر (002/0 = P)، تحصیلات پدر (046/0 = P)، محل سکونت (001/0 = P) و درامد خانواده (002/0 = P) ارتباط معنیداری مشاهده شد. همچنین، بین BMI دانشآموزان با نوع مدرسه (002/0 = P)، تحصیلات پدر (033/0 = P) و سن مادر (013/0 = P) رابطه معنیداری وجود داشت.
نتیجهگیری: نتایج حاکی از ارتباط بین ترجیحات غذایی و BMI نوجوانان با متغیرهای دموگرافیک میباشد که با توجه به وجود عوامل خطر، لازم است آموزش مدیریت وزن خانواده محور ارایه گردد. اهمیت توجه به راهبردهای بالقوه برای تقویت الگوهای تغذیه سالم نوجوانان و ارایه برنامه آموزشی که بتواند رفتارهای غذایی کودکان را بهبود بخشد و بار احتمالی بیماریهای مرتبط با رفتار غذایی مانند چاقی را بر سیستم مراقبتهای بهداشتی کشور کاهش دهد، لازم به نظر میرسد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1402/1/15 | پذیرش: 1402/4/17 | انتشار: 1402/9/15