Research code: IR.ARI.MUI.REC.1400.064
Khoshkchali A, Torkian S, Ahmadi H, Manochehri M. Change of the Pattern of Red and White Meat Consumption among Households during the COVID-19 Lockdown in Isfahan Province, Iran, in 2021: A Cross-Sectional Study. J Health Syst Res 2026; 21 (4) :437-444
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1561-fa.html
خشکچالی عاطفه، ترکیان صاحبجان، احمدی حمزه، منوچهری مرجان. تغییر الگوی مصرف گوشت قرمز و سفید در ساکنان استان اصفهان در دوران قرنطینه ناشی از ویروس کووید 19 در سال 1400: یک مطالعه مقطعی. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1404; 21 (4) :437-444
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1561-fa.html
1- کارشناس ارشد، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشجوی دکتری تخصصی، مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- دانشجوی دکتری تخصصی، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- کارشناس تغذیه، معاونت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (22 مشاهده)
مقدمه: در قرنطینه دوران کرونا به علت افزایش قیمت گوشت قرمز و سفید و کاهش دسترسی به دام، مصرف گوشت کاهش قابل ملاحظهای داشت. پژوهش حاضر با هدف تعیین الگوی مصرف گوشت قرمز و سفید در دوران قرنطینه پاندمی کرونا در خانوارهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1400 انجام شد.
روشها: این مطالعه از نوع مقطعی بود و بر روی تمامی افراد تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (شامل 23 شهرستان) در سال 1400 اجرا گردید. با استفاده از نمونهگیری در دسترس، 2896 نفر در تحقیق شرکت نمودند و اطلاعات افراد از طریق پرسشنامه استاندارد انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور جمعآوری شد. دادهها با استفاده از آزمون Logistic regression مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: 112 نفر (87/3 درصد) زن و 2784 نفر (13/96 درصد) مرد بودند. تحصیلات بیشتر سرپرستان خانوار (937 نفر، 35/32 درصد) دیپلم گزارش شد. در آنالیز رگرسیون تک متغیره و چند متغیره، تمام متغیرهای سرپرستان از جمله تحصیلات، سن، تعداد افراد خانوار، جنسیت و شغل افراد با کاهش مصرف گوشت قرمز رابطه معنیداری داشت (005/0 > P). در بررسی میزان کاهش مصرف گوشت سفید، تمام متغیرها به جزء جنسیت سرپرست، رابطه معنیداری را نشان داد (530/0 = P).
نتیجهگیری: شانس کاهش مصرف گوشت قرمز و سفید با سطح تحصیلات پایینتر و افزایش تعداد خانوار، افزایش مییابد. میزان کاهش مصرف گوشت قرمز با جنسیت مرد و سن بالا ارتباط داشت و در سرپرستان مرد و افراد مسن، کمتر گزارش شد. مصرف گوشت سفید با سن ارتباط معنیداری را نشان داد و افراد جوانتر 46 درصد بیشتر از سایرین کاهش مصرف داشتند. به طور کلی، لازم است مسؤولان حوزه سلامت توجه ویژهای به الگوی غذایی مردم در شرایط پاندمی و قرنطینه جهت جلوگیری از ناامنی غذایی داشته باشند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
علوم تغذیه و صنایع غذایی دریافت: 1402/3/4 | پذیرش: 1403/9/5 | انتشار: 1404/10/15