دوره 20، شماره 1 - ( 1-1403 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 31-24 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: IR.MUI.RESEARCH.REC.1400.019

Malek Raisi S, Mousavi S M, Dehghan H. Designing and Manufacturing Cooling Pants and Evaluating Their Effects on Heat Strain in hot Laboratory Conditions. HSR 2024; 20 (1) :24-31
ملک رئیسی سینا، موسوی سید مهدی، دهقان حبیب‌اله. طراحی و ساخت شلوارک خنک‌کننده تبخیری و ارزیابی اثرات آن بر استرین‌های گرمایی در شرایط گرم آزمایشگاهی. تحقیقات نظام سلامت. 1403; 20 (1) :24-31

1- کارشناس ارشد، گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشجوی دکتری تخصصی، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- استاد، گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مقدمه: مواجهه با گرما به عنوان یکی از عوامل خطر مرتبط با کار، می‌تواند به طور قابل توجهی بر سلامت انسان تأثیر بگذارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، طراحی و ساخت یک شلوارک خنک‌کننده تبخیری و ارزیابی اثربخشی آن در کاهش استرین گرمایی در شرایط گرم آزمایشگاهی بود.
روش‌ها: این مطالعه در سه مرحله شامل «طراحی و ساخت شلوارک خنک‌کننده تبخیری، محاسبه توان خنک‌کنندگی در شرایط آزمایشگاهی و ارزیابی اثر‌بخشی شلوارک طراحی شده» انجام شد. در مرحله ارزیابی اثر‌بخشی، 12 مرد سالم دو مرحله آزمایش شامل تست با شلوار معمولی و تست با شلوارک خنک‌کننده تبخیری را انجام دادند. در طی انجام مراحل تست، شاخص‌های فیزیولوژیک شامل ضربان قلب، دمای پوست ران، دمای گوش و شاخص استرین فیزیولوژیک (Physiological Strain Index یا PSI) هر 5 دقیقه یک‌بار اندازه‌گیری گردید. داده‌ها در نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: شلوارک خنک‌کننده تبخیری طراحی شده، موجب کاهش دمای پوست در ناحیه ران (به میزان 3 درجه سانتی‌گراد) شد (05/0 > P). همچنین، ارتباط معنی‌داری بین دو حالت شلوار معمولی و شلوارک خنک‌کننده در شاخص‌های فیزیولوژیک ضربان قلب، دمای گوش و PSI مشاهده نگردید (05/0 < P).
نتیجه‌گیری: شلوارک خنک‌کننده طراحی شده می‌تواند نقش مثبتی در کاهش دمای پوست ایفا کند و پیشنهاد می‌گردد عملکرد آن در محیط‌های واقعی تحت ارزیابی قرار گیرد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار
دریافت: 1402/3/7 | پذیرش: 1402/6/22 | انتشار: 1403/1/15