Research code: A-10-585-1
Bagheri A, Habibi E. Modeling the Consequences of Fire and Leakage of Toxic Substances of Methyldiethanolamine Tank with PHAST Software (A Case Study in Phase 14 of the South Pars Refinery, Iran). J Health Syst Res 2025; 20 (4) :382-389
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1571-fa.html
باقری آرمین، حبیبی احساناله. مدلسازی پیامد حریق و نشت مواد سمی مخزن متیلدیاتانولآمین با نرمافزار PHAST (مطالعه موردی در پالایشگاه چهاردهم پارس جنوبی). مجله تحقیقات نظام سلامت. 1403; 20 (4) :382-389
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1571-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی ایمنی، بهداشت و محیط زیست، واحد نجفآباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجفآباد، ایران
2- استاد، گروه مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (469 مشاهده)
مقدمه: مدلسازی حوادث در مخازن نگهداری متیلدیاتانولآمین (Methyldiethanolamine یا MDEA)، به دلیل خواص شیمیایی، آتشگیر بودن، سمیت ماده و وجود گاز هیدروژن سولفید در تجهیزات اطراف این مخازن، حایز اهمیت است. در پژوهش حاضر، سناریوی گسست مخزن MDEA در دو فصل سرد و گرم با وجود دیواره محافظ و عدم وجود دیواره محافظ مدلسازی گردید.
روشها: ابتدا دادههای ابعادی از حجم مخزن و اطلاعات شیمیایی و ترمودینامیک ماده و نقشههای جغرافیایی منطقه مورد نظر برای نرمافزار PHAST تعریف گردید. همچنین، شرایط آب و هوایی میانگین از مراجع معتبر استعلام و به نرمافزار داده شد تا بعد از انجام محاسبات، نتایج حاصل از سناریوی گسست مخزن را عنوان کند. در مطالعه حاضر، از نرمافزار شبیهسازی حوادث فرایندی PHAST استفاده شد.
یافتهها: منطقه تحت تشعشع آتش استخری در فصل گرم 5/96 متر در جهت وزش باد بود که این مقدار در فصل سرد 93 متر گزارش گردید. همچنین، حداقل فاصله از کانون آتش که احتمال مرگ در آن 99 درصد میباشد، 35 متر در جهت وزش باد بود. احتمال مرگ در غلظت مواد سمی تا فاصله 1825 متر در جهت وزش باد، 99 درصد بود و پس از آن کاهش یافت و تا فاصله 1865 متر به حدود صفر رسید. نرخ تبخیر استخری در فصل گرم از 3/1 کیلوگرم بر ثانیه به صورت صعودی تا 6/1 کیلوگرم بر ثانیه پیش رفت. در فصل سرد نیز نرخ تبخیر ماده، 3/0 کیلوگرم بر ثانیه گزارش شد. در حالت عدم وجود دیواره محافظ برای آتش استخری در فاصله 124 متری، بیشترین تشعشع گرمایی وجود داشت که این مقدار تشعشع در حالت وجود دیواه محافظ، حدود 10 متر به دست آمد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج حاصل شده، در هنگام بروز هر یک از پیامدها که در بدترین حالت این نتایج خواهد بود، میتوان حریم ایمن از مخزن را به وسیله علایم هشدار دهنده تعیین نمود. همچنین، در صورت بروز حوادث، این که تیم امدادرسان تا چه فاصلهای میتوانند به کانون خطر نزدیک شوند و چه تدابیری جهت کنترل بحران خواهند داشت، مهم است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار دریافت: 1402/3/16 | پذیرش: 1402/6/6 | انتشار: 1403/10/15