دوره 6، شماره 3 - ( 12-1389 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taheri E, Hajian Nejad M, Amin M M, Hasanzadeh A, Foroughi M. Comparison of Determining Methods of Chemical Oxygen Demand for Conventional and Saline Wastewaters. HSR 2011; 6 (3)
انسیه طاهری ، مهدی حاجیان نژاد ، محمد مهدی امین ، اکبر حسن زاده ، مریم فروغی . مقایسه روش تعیین مقدار اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (COD) در فاضلاب‌های شور و غیر شور. تحقیقات نظام سلامت. 1389; 6 (3)

1- دانشجوی کارشناسی ارشد، مرکز تحقیقات محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
2- دانشیار، مرکز تحقیقات محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
3- مربی، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه‌ علوم‌ پزشکی‌ اصفهان، اصفهان، ایران.
مقدمه: در صورت حضور یون‌هایی مانند کلراید، برماید و یداید، در نمونه‌های فاضلاب و به ویژه فاضلاب‌های شور، مقدار گزارش شده به عنوان مقدار اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (COD یا Chemical oxygen demand)، مقدار حقیقی نمی‌باشد. هدف از این مطالعه تعیین میزان خطای آزمایش اندازه‌گیری COD ارایه شده در "روش‌های استاندارد آزمایشات آب و فاضلاب" در حضور یون کلراید برای فاضلاب‌های شور و غیر شور با غلظت‌های مختلف COD بود. روش‌ها: آزمایش به دو شکل انجام شد. روش اول بدون هر گونه حذف یون کلراید بود و روش دوم از روش حذف یون کلراید پیشنهادی در "روش‌های استاندارد آزمایشات آب و فاضلاب" استفاده شد. در این روش برای حذف اثر تداخل یون کلراید از نسبت HgSO4:Cl، 10:1 استفاده شد. تعداد نمونه‌ها 22 عدد بود و تمامی آن‌ها با دو بار تکرار سنجش گردید. گستره غلظت NaCl و COD در نمونه‌ها به ترتیب در محدوده g/L 5-5/1 و mg/L 1500-400 متغیر بود. نمونه‌ها به دو بخش فاقد نمک به عنوان شاهد و حاوی نمک تقسیم شد. یافته‌ها: مقدار خطا در روش اول (بدون حذف شوری) معادل 16 درصد و در روش دوم (پس از حذف شوری) معادل 2/10 درصد بود. در روش دوم 6/63 درصد از داده‌های قرائت شده از مقدار واقعی کمتر بود؛ در حالی که در روش اول 4/36 درصد از داده‌ها از مقدار واقعی کمتر بودند. نتیجه‌گیری: حضور یون کلراید در فاضلاب‌های شور سبب ایجاد خطا در مقدار قرائت COD شد که این خطا گاه مثبت و گاه منفی است. در غلظت‌های بالای COD، مقدار خطا بیشتر است که دلیل آن را می‌توان از یک طرف به اکسیداسیون یون کلراید توسط دی کرومات و از طرفی به مقدار مواد آلی باقی‌مانده و اکسید نشده مرتبط دانست.   واژه‌های کلیدی: فاضلاب شور، اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (COD)، یون کلراید، میزان خطا.
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1389/12/24 | انتشار: 1389/12/24