Asgari E, Nourmoradi H, Delpisheh A, Karimi Z. Investigating the Microbial Quality of the Fresh Fruit Juices in Ilam Shopping Centres in 1389. J Health Syst Res 2011; 6 (4)
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-170-fa.html
اسرافیل عسگری ، حشمتاله نورمرادی ، علی دلپیشه ، زینب کریمی . بررسی کیفیت میکروبی آبمیوههای تازه در آبمیوه فروشیهای شهر ایلام در سال 1389. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1389; 6 (4)
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-170-fa.html
1- عضو هیأت علمی، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام،ایلام، ایران.
2- دانشجوی دکتری، مرکز تحقیقات محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
3- دانشیار، گروه اپیدمیولوژی بالینی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران.
4- کارشناس، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران.
چکیده: (1249 مشاهده)
مقدمه: عدم رعایت اصول بهداشتی در هنگام نگهداری، انتقال، فرآوری و مصرف مواد غذایی میتوانند سبب فساد زود هنگام و ایجاد ضررهای اقتصادی و نیز ایجاد بیماریهای عفونی در مصرف کننده گردد. در این تحقیق آبمیوههای موجود در مراکز تهیه و توزیع شهر ایلام در سال 1389 از نظر وجود اشرشیاکلی و تعداد کلیفرم، باکتری هوازی، استافیلوکوکوس آرئوس، کپک و مخمر مورد بررسی قرار گرفت، تا زمینهای جهت کنترل بهتر آلودگیها فراهم گردد. روشها: این بررسی یک مطالعه توصیفی- مقطعی بود. از حدود 30 آبمیوه فروشی شهر ایلام در نیم سال اول سال 1389 یک نمونه برداشت شد. حجم نمونه برداشتی 250 میلیلیتر بود، که در شرایط استریل و در دمای 4 درجه سانتیگراد در مدت کمتر از 6 ساعت به آزمایشگاه میکروبیولوژی منتقل گردید و بلافاصله مورد آزمایش قرار گرفتند. دادهها پس از گردآوری با نرمافزار Excel تجزیه و تحلیل گردید. یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد که حدود 60 درصد نمونههای مورد مطالعه به اشرشیاکلی، 33/73 درصد نمونهها به کلیفرم، 66/46 درصد نمونهها به باکتریهای هوازی، 33/73 درصد نمونهها به استافیلوکوکوس آرئوس و 33/63 درصد به مخمر آلوده بودهاند. هیچ گونه آلودگی از نظر کپک در نمونهها مشاهده نشده است. نتیجهگیری: طبق استاندارد اداره نظارت بر مواد غذایی، آبمیوههای آماده مصرف در آبمیوه فروشیها نبایستی اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس آرئوس داشته باشند و حد مجاز کلیفرم، باکتری هوازی، کپک و مخمر به ترتیب 102، 105 × 5، 103، 104 در میلیلیتر آبمیوه میباشد. نتایج این تحقیق نشان داد که میزان آلودگی آبمیوههای مورد مطالعه بالا میباشد. از این رو نظارت و کنترل دقیق بر مواد غذایی بیش از پیش تأکید و پیشنهاد میگردد. واژههای کلیدی: کیفیت میکروبی، آبمیوه، ایلام.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1389/12/24 | انتشار: 1389/12/24