دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۴ )                   جلد ۲۱ شماره ۱ صفحات ۶۳-۵۴ | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 4000827
Ethics code: IR.MUMS.REC.1401.222


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Forghani T, Shirin B, Rezaei-Sharif F, Zolfaghari H. Investigation of the Desire to Have Children and its Relationship with Health Literacy and Spiritual Health in Married Women of Fariman City, Iran. J Health Syst Res 2025; 21 (1) :54-63
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1710-fa.html
فرقانی تکتم، شیرین بهاره، رضائی شریف فاطمه، ذوالفقاری حسین. بررسی تمایل به فرزندآوری و ارتباط آن با سواد سلامت و سلامت معنوی در زنان متأهل شهرستان فریمان. مجله تحقیقات نظام سلامت. ۱۴۰۴; ۲۱ (۱) :۵۴-۶۳

URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-۱-۱۷۱۰-fa.html


۱- کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
۲- مرکز بهداشت فریمان، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
۳- دانشجوی دکتری تخصصی، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
۴- دانشجوی پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بجنورد، بجنورد، ایران
چکیده:   (۴۹۹ مشاهده)
مقدمه: کاهش فرزندآوری به تدریج ساختار سنی جمعیت را از حالت جوانی خارج می‌کند و به سمت پیری سوق می‌دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تمایل به فرزندآوری و ارتباط آن با سواد سلامت و سلامت معنوی در زنان متأهل شهرستان فریمان در سال 1402 انجام شد.
روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی- مقطعی، 357 زن متأهل به روش نمونه‌گیری چند مرحله‌ای انتخاب شدند. داده‌ها بر اساس چهار پرسش‌نامه اطلاعات دموگرافیک، تمایل به باروری، سواد سلامت و سلامت معنوی جمع‌آوری گردید و با استفاده از آزمون‌های توصیفی و تحلیلی در نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: میانگین نمرات سواد سلامت، تمایل به فرزندآوری و سلامت معنوی به ترتیب 16/23 ± 89/76 (کافی)، 77/12 ± 207/100 و 11/7 ± 53/72 (متوسط) به دست آمد. ارتباط معنی‌داری بین سواد سلامت با تمایل به فرزندآوری و سلامت معنوی وجود نداشت، اما بین تمایل به فرزندآوری و سلامت معنوی، ارتباط مثبت و معنی‌داری مشاهده گردید (042/0 = P، 108/0 = r). متغیرهای محل سکونت، تحصیلات و شغل زنان با سلامت معنوی و متغیرهای تحصیلات و سن زنان با سواد سلامت ارتباط معنی‌داری را نشان داد (001/0 > P). مهم‌ترین علل تأخیر در فرزندآوری به ترتیب عوامل اقتصادی (4/52 درصد)، فردی (5/32 درصد) و فرهنگی (3/5 درصد) گزارش شد. ارتباط معنی‌داری بین شغل، درامد و تحصیلات با عدم تمایل به فرزندآوری وجود داشت (001/0 > P).
نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد مرتفع کردن مشکلات اقتصادی (اشتغال و سطح درامد) به عنوان مهم‌ترین دلیل عدم تمایل به فرزندآوری، می‌تواند منجر به افزایش فرزندآوری شود. به منظور رسیدن به این هدف، می‌توان لذت پدر و مادر شدن را از طریق ارتقای سلامت معنوی تبلیغ و بینش منفی مردم نسبت به داشتن فرزند بیشتر را از طرق مختلف و ممکن اصلاح نمود و مداخلات بهداشتی جهت افزایش سلامت معنوی زنان انجام گیرد.
واژه‌های کلیدی: فرزندآوری، معنویت، سواد سلامت، زنان
متن کامل [PDF 1342 kb]   (۳۴۰ دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
دریافت: 1402/9/23 | پذیرش: 1403/2/31 | انتشار: 1404/1/15

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات نظام سلامت می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health System Research

Designed & Developed by: Yektaweb